Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Akıllı Sistemler Müdürü Burçin Açan, mikro grid yapılar, yerinde üretim depolama ve tüketim ile geleceğin çok farklı olacağını belirterek, enerji sektörünün dijitalleşmek zorunda olduğunu kaydetti.
Zorlu Enerji Akıllı Sistemler Müdürü Burçin Açan 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında gerçekleştirilen akıllı şebekeler oturumunda yaptığı konuşmada, günümüzde çok büyük global teknoloji trendleri bulunduğunu söyledi. Bunlardan ilkini akıllı nesneler/sensör ağları olarak dile getiren Açan, diğer üçünü ise büyük veri/dijital ikiz, artırılmış/sanal gerçeklik ve yapay zeka olarak sıraladı. Bu dört mega trendi takip etmeyenlerin geride kaldığını vurgulayan Açan şöyle konuştu:
“Enerji sektörü dijitalleşmek zorunda. Yeni enerji çok daha müşteri odaklı olacak. Şu anda yeni gelen nesil, dijital müşteriler oyunu değiştiriyor. Bu kişiler tamamen ellerinde cep telefonu internet hep vardır. Her veriye anında erişmek istiyorlar. Her ürünü mutlaka ve anında karşılaştırıyorlar. Her an her dakika veriye ulaşmak gerekiyor, bizim her ay fatura göndermemiz anlamsızlaşıyor. Şehirler kalabalıklaştıkça sorunları artıyor ve bu nedenle şehirler de akıllanmak zorunda. Enerji söz konusu olduğunda ayda bir akıllı sayacın okunması eski nesil uygulamalar. Artık anında bu verilere erişmek ve buradan da belli verilere ulaşmak istiyor müşteri.”
ULAŞIMDA HİZMET SATIN ALIMI TRENDİ GELİŞECEK
Akıllı ulaşımda iki trend olduğunu kaydeden Açan, araç paylaşım siteleri benzerinde görüldüğü üzere ürün satın almak yerine hizmet satın almanın öne çıkacağını belirtti. Açan şöyle devam etti: “Bu da elektrikli araçlar ile çok güzel örtüşen bir şey. Türkiye’de EV açısından bebek adımlarla ilerlesek de gelecekte çok hızlı ilerleyeceğimiz kesin. Pil maliyet fiyatları hızla düşüyor. EV kullanılmamasının nedenleri pahalı olmaları, menzillerinin yetersiz olması ve şarj istasyonları yetersizliği. Türkiye’de şu anda 1100 araç var ama bunun çok hızlı bir şekilde artmasını öngörüyoruz. Yerli araç da elektrikli olacak. Zorlu olarak elektrikli araçlara madenden pil üretimine kadar tüm üretim süreçlerine yatırım yaptık. Türkiye’nin her yanına şarj istasyonu kuruyoruz. EV araç paylaşım platformu kuruyoruz. Basit ve tamamen dijital bir müşteri deneyimi. Bunun için şarj istasyonlarının da yaygınlaşması gerek. Şu anda 1400 istasyon var. Halbuki EV lerin biraz daha kullanılabilmesi için özellikle şehirler arası çok yüksek hızlı istasyonlara ihtiyaç var. Ve çok yakın bir zamanda bunu kullanıma açacağız. Tüm Türkiye’de 100 kW ve üzerinde istasyonları devreye sokacağız. Şarj istasyonlarının şebekeye etkisini inceleyip optimize edecek bir yönetim platformu geliştiriyoruz. Mikro grid yapılar, yerinde üretim depolama ve tüketim ile gelecek çok farklı olacak.”
Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü