AB’nin yeni araç emisyon limitine itiraz

ACEA, AB’nin araçların emisyon limitlerini belirleyen Euro 7 düzenlemelerinin son derece yüksek bir maliyetle son derece düşük çevresel etkiye sahip olacağı uyarısında bulundu.

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’ne (AB) üye 8 ülke, AB'nin araçlar için belirlediği yeni emisyon limitlerinin araç üreticilerinin ulaşmaları için gerçekçi olmadığını, aşırı iddialı bularak zayıflatılmasını istiyorlar.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve parlamenterlerin hazırlamakta oldukları Euro 7 düzenlemeleri, 2025 yılından itibaren araçlar için emisyon limitlerini düşürüyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği'nin ulaşımda emisyonu azaltmak için 2025 yılında uygulamaya girecek olan araçlar için belirlediği bu emisyon limitlerine 8 üye ülkeden tepki geldi. Bulgaristan, Çekya, Fransa, İtalya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya, AB'nin yeni limitlerinin araç üreticilerinin ulaşmaları için gerçekçi olmadığını, aşırı iddialı olduğunu savundu. Bu ülkeler, otomobiller ve minübüsler için yeni emisyon limitleri belirlenmesine veya yeni test zorunlulukları getirilmesine karşı çıkıyorlar.

ACEA’DAN YÜKSEK MALİYET UYARISI

Öte yandan Brüksel merkezli Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), uygulanması planlanan Euro 7 emisyon standartlarının doğrudan maliyetlerinin, AB Komisyonu tahminlerinin 4 ila 10 kat üzerinde olabileceğine dair açıklamada bulundu. Açıklamada, “Çünkü Euro 7 son derece yüksek bir maliyetle son derece düşük çevresel etkiye sahip olacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu.

AB Komisyonu, geçen yıl Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda AB'de satılan yeni araçlardan kaynaklanan kirliliği azaltmak için Euro 7 standartları teklifini açıklamıştı. 2025'te yürürlüğe girmesi öngörülen yeni Euro 7 standardı ile dizel ve benzinli motorlara aynı kuralları getiriyor ve emisyon seviyeleri daha fazla düşürülüyor. Euro 7 emisyon standartlarının Temmuz 2025'te otomobil ve hafif ticari araçlara, Temmuz 2027'de de ağır vasıtalara uygulanması planlanıyor.

AB Komisyonu'nun hazırladığı teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin bunu onaylaması gerekiyor.