Enerji Günlüğü - AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki petrol ve gaz arama faaliyetlerine dahil olan şahıs ve kurumların mal varlıklarının dondurulmasının ve seyahat yasağı getirilmesinin önünü açtı.
Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz ve petrol sondaj faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu savunarak, bu aktivitelere yanıt olarak uygulanacak sınırlayıcı tedbirler çerçevesini belirledi. Konsey, bugünkü kararın 14 Ekim'de alınan ve 17-18 Ekim'deki toplantıda Avrupa Konseyi tarafından desteklenen Güney Kıbrıs ile tam dayanışmanın teyit edilmesi kararı çerçevesinde olduğunu vurguladı.
BİREY VE KURUMLARA SEYAHAT YASAĞI VE MAL VARLIĞI DONDURMA TEDBİRİ
Uygulamaya konan çerçeve, sondaj faaliyetleri nedeniyle bireyler ve işletmelerin yaptırım ile karşı karşıya kalmalarını mümkün hale getiriyor. Açıklamada, "Söz konusu taslak, Doğu Akdeniz'de yasa dışı sondaj çalışmalarına dahil olan şahıs ve kurumların mal varlıklarının dondurulmasının ve seyahat yasağı getirilmesinin önünü açmıştır." denildi.
Buna ek olarak AB, yaptırım listesinde yer alacak kişilere ve kurumlara fon sağlanmasını yasaklayacak.
Yaptırım uygulanması öngörülen isim ve kurumlar ise henüz belirlenmezken, konuya yakın kaynaklara göre listede sondaj gemilerinin kaptanları ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu komutanların olması bekleniyor. Diplomatlara göre Ekim ayında alınan ve hayata geçirilmesi için bugün düğmeye basılan yaptırım kararının aşamalı olarak ilerlemesi, Türkiye'ye AB'nin 'yasa dışı' olarak tanımladığı sondaj çalışmalarını sonlandırması için fırsat tanıyor.
TEMMUZ AYINDA DA YAPTIRIMLAR AÇIKLANMIŞTI
AB dışişleri bakanları, Temmuz ayında da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle Ankara'ya yaptırım kararı almıştı. Bakanlarının uzlaştığı önlemler kapsamında AB'nin, Türkiye ile üst düzey temasları ve Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerini askıya alması, Türkiye'nin AB'den 2020'ye kadar alması öngörülen 145.8 milyon euroluk üyelik öncesi mali fonlarda kesintiye gidilmesi kararlaştırılmıştı.