AB’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz yaptırımı tehdidi

AB liderleri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasını değiştirmemesi durumunda AB’nin elindeki tüm enstrümanların ve seçeneklerin kullanılacağını ve yaptırım seçeneğinin derhal uygulanacağını bildirdi.

Enerji Günlüğü - AB liderleri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasını değiştirmemesi durumunda AB’nin elindeki tüm enstrümanların ve seçeneklerin kullanılacağını ve yaptırım seçeneğinin derhal uygulanacağını bildirdi.

Doğu Akdeniz'deki gerginliğin ve Türkiye'ye olası yaptırımların ele alındığı AB Liderler Zirvesi dün başladı. AB Liderler Zirvesi'nin ilk gün toplantıları sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasını değiştirmemesi durumunda yaptırım seçeneğinin "derhal" uygulanacağı kaydedildi. AB'nin "elindeki tüm enstrümanları ve seçenekleri kullanacağı” belirtilen Bildiride, Ankara'ya olası yaptırımlar konusunda AB Antlaşması'nın 29. ve 215. maddelerine atıf yapıldı.

Ayrıca bildiride, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Rum tarafının egemenliğinin ihlal edildiği belirtilerek, Ankara'ya Rum yönetimiyle diyalog kurması çağrısı yapıldı.

Bildiride bunun dışında Doğu Akdeniz konulu çok taraflı bir konferans çağrısı da yapıldı. Konferansın düzenlenmesi konusunda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in çalışma yürütmesi istendi.

TÜRKİYE’YE ÇİFT YÖNLÜ STRATEJİ İZLİYORUZ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’ye yönelik "çift yönlü bir strateji" izlediklerini, yapıcı bir siyasi diyaloğa şans vermek istediklerini, bunun olmaması halinde tüm seçenekleri masada bulundurduklarını açıkladı. Michel, "Doğu Akdeniz'de öngörülebilirlik ve stabilite istediklerini, bunun için de meseleye angaje olmaya hazır olduklarını ve tüm opsiyonların masada olacağını” ifade etti. Michel, Aralık ayında bu konuyu tekrar değerlendireceklerini söyledi.

YUNANİSTAN SONUÇTAN MEMNUN DEĞİL

Öte yandan Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi, Yunanistan'ın Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'ndeki sonuçları "kabul edilemez" bulduğunu iddia etti. Gazete, ayrıca Yunanistan’ın rahatsızlığının sebebinin, sonuçların “Türkiye Doğu Akdeniz’de tansiyonu düşürmekte istekli davranmazsa” Türkiye’ye yönelik uygulanacak yaptırımlarla ilgili hiçbir bilgi içermemesi olduğunu öne sürdü.

ALMANYA TEMKİNLİ, FRANSA’DAN YUNANİSTAN’A TAM DESTEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel konuya ilişkin olarak "Türkiye ile ilişkilerimiz doğal olarak çok karmaşık ve tüm zorluklara rağmen AB'nin Türkiye ile yapıcı ilişkiler kurmasında büyük yarar var" açıklamasında bulunurken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise AB üyelerinin Yunanistan ile dayanışma göstermesinin "müzakere konusu olmaması gerektiğini" ifade etti.

ASKERİ AYRIŞTIRMA MEKANİZMASI KURULDU

Öte yandan NATO'da yürütülen görüşmelerde, Türkiye ile Yunanistan askerî heyetleri arasında "Askerî Ayrıştırma Mekanizması" oluşturuldu. İki ülke arasında istenmeyen olay ve kazaların önlenmesi amacıyla oluşturulan mekanizma kapsamında iki taraf arasında kırmızı hat kuruldu.

Millî Savunma Bakanlığı, "Türkiye ve Yunanistan askerî heyetleri arasında NATO Karargâhı'nda yapılan toplantılar sonucunda genel ilkelerde ortak anlayışa varıldı" açıklamasında bulundu.