AB, ücretsiz karbon izinlerini 2035'te sonlandırmayı planlıyor

AB, sanayi şirketlerine ücretsiz verilen karbon izinlerinin oranını 2030'a kadar yarıya indirmeyi ve 2035 yılında sıfırlamayı planlıyor.

Enerji Günlüğü - AB, sanayi şirketlerine ücretsiz verilen karbon izinlerinin oranını 2030'a kadar yarıya indirmeyi ve 2035 yılında sıfırlamayı planlıyor.

Avrupa Birliği (AB), sanayi şirketlerine ücretsiz karbon izinleri vermeye 2035 yılına kadar devam edecek. Ancak, Frankfurther Allgemeine Zeitung'un (FAZ) AB Komisyonu'nun hazırladığı iklim politika reformları taslağına dayandırdığı haberine göre, ücretsiz karbon izinlerinin büyüklüğü azaltılacak. 

AB Komisyonu, iklim politikalarına yönelik hazırladığı "Fit for 55" adını verdiği taslağı 14 Temmuz'da açıklayacak. İklim politika reformları taslağına göre AB Komisyonu, ücretsiz verilen karbon izinlerinin oranını 2030'a kadar yüzde 50'ye indirilecek ve 2035 yılında sıfırlanacak. 

Avrupa'da sanayi şirketleri hali hazırda karbon salım izinlerinin yüzde 80'ini AB'den ücretsiz olarak alıyorlar. Bu ücretsiz izinlerden özellikle petrol, çelik ve kimya sektörleri yararlanıyorlar.

KARBON VERGİSİNDEN YILDA 10 MİLYAR EURO GELİR HEDEFLENİYOR

Öte yandan Avrupa Birliği ithalata getirilecek karbon vergisinden yılda 10 milyar euroya yakın gelir hedefliyor. Kaynağın AB toparlanma fonu kapsamında ihraç edilen tahvillerin geri ödemesinde kullanılması hedefleniyor. Financial Times gazetesinin haberine göre AB, verginin 2023 yılından itibaren kademeli olarak hayata geçirilmesini planlıyor. Karbon vergisi ile 2050 yılına kadar 0 emisyon olarak belirlenen hedefe ulaşmanın desteklenmesi amaçlanıyor.