Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği, deniz kirliliğinin üstesinden gelmek için tek kullanımlık plastik eşyaların yasaklanmasını onayladı. Bu ayın sonunda netleşecek karara Türk plastik sektörü tepkili.
Avrupa Parlamentosu üyeleri, deniz kirliliğinin üstesinden gelmek için tek kullanımlık plastik eşyaların yasaklanmasını onayladılar. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Mayıs ayında denizlerdeki plastik kirliliğini önlemek amacıyla tek kullanımlık plastik kulak pamuğu, çatal, kaşık, tabak, pipet ve balon tutacaklarının yasaklanması için hazırladığı yönetmelik tasarısı Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girip girmeyeceğini Avrupa Konseyi’nin 4-18 Kasım ve 18 Aralık’ta yapacağı toplantılarda alacağı karar belirleyecek.
PAGEV: BU BİR ÇEVRE DEĞİL EKONOMİK SAVAŞ
Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından kabul edilen yasa tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Avrupalı siyasetçilerin asıl çözümü ve sorumluluklarını göz ardı ederek AB Parlamentosu seçimleri öncesi yüzeysel bir çözümle göz boyamak istediklerini vurguladı.
AB’nin tek kullanımlık plastiklere getirmeye çalıştığı yasağın altında ekonomik savaş olduğuna vurgu yapan Eroğlu, “Türkiye son 8 yılda plastik mamül üretiminde büyük atılım gerçekleştirerek Avrupa’da ikinci büyük üretici konumuna yükseldi. Dünyada ise en büyük altıncı plastik üreticisi konumundayız. Türk Plastik Endüstrisi 11 bin firması ve 250 bin kişi istihdamı ile Türkiye ekonomisinin lokomotif endüstrisidir. AB ülkeleri rekabet edemedikleri için ithal etmek zorunda kaldıkları ürünler yerine kendi üretimleri olan üstelik pahalılığıyla da dikkat çeken Biyoplastik malzemesini satmak için bu yasağı getirmeye çalışıyorlar. Eğer benzer bir uygulama 2023 yılında Türkiye’de de gerçekleşirse bu ürünleri üretmek için gerekli tüm hammaddeyi Petkim, Sasa, Köksan gibi yerli kuruluşlar yerine AB’den ithal etmek zorunda kalacağız” ifadesini kullandı.