AB petrol yasağının Rusya'ya maliyeti günde 160 milyon euro

Rusya, tüm yaptırımlara rağmen fosil yakıtlardan günde 640 milyon euro kazanıyor. AB yasak ve kısıtlamalarıyla Şubat ayına kadar bu gelirin yaklaşık 520 milyon euroya düşmesi bekleniyor.

Enerji Günlüğü - AB’nin petrol yasağı ve tavan fiyat sınırlaması Rusya'ya günde 160 milyon euroya mal oluyor, ancak atılacak adımlar bu etkiyi katlayabilir.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından bugün yayınlanan ve AB'nin 5 Aralık 2022'de yürürlüğe giren Rus deniz petrolüne yönelik yasağının etkisini değerlendiren yeni araştırma, AB’nin petrol yasağı ve tavan fiyat sınırlaması Rusya'ya günde 160 milyon euroya mal olduğunu ortaya koyuyor. Bu rakamın 5 Şubat'a kadar uygulanacak ek tedbirlerle günde 280 milyon euroya çıkması bekleniyor. 

ARALIK’TA PETROL GELİRLERİ %32 DÜŞTÜ

AB'nin ham petrol ithalat yasağı ve daha geniş fiyat sınırı, Rusya'nın ham petrol ihracatında %12'lik bir azalmaya ve satış fiyatlarında %23'lük bir düşüşe neden olarak Aralık ayında Rus ham petrol gelirlerinde %32'lik bir düşüşe neden oldu. Almanya'nın boru hattıyla petrol ithalatını durdurması da Aralık sonunda %5'lik bir düşüşe daha yol açtı.

FOSİL YAKIT GELİRİ %17 AZALDI

Rusya'nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir Aralık ayında %17 düşerek ülkenin Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana en düşük seviyeye geriledi. 

Gelirdeki düşüşe rağmen Rusya'nın fosil yakıt ihracatı günlük 640 milyon euro kazandırmaya devam ediyor ve AB'nin rafine petrol ithalatına getirdiği yasağın ve rafine petrole uygulanan fiyat sınırlamasının yürürlüğe girmesiyle Şubat ayına kadar bu rakam yaklaşık 520 milyon euroya düşecek. AB'nin rafine petrol ithalatını yasaklaması ve rafine petrole uygulanan fiyat tavanını genişletmesi bu geliri günlük 100 milyon euro azaltacak.

Çin, Güney Kore, Türkiye, Hindistan ve Japonya en büyük kömür ithalatçıları oldu.