AB net sıfır sanayi yarışında Çin hakimiyeti riski altında

Çin net-sıfır yatırımlarında liderliğini korurken, AB 334 milyar dolar yatırımla ikinci sırada. Ancak Çin'in temiz teknoloji alanında dünyanın tekeli olma hırsının AB'nin net sıfır endüstrilerini küçültme tehdidi yarattığı belirtiliyor.

Enerji Günlüğü - 2023'teki net sıfır yatırımlarını arttırarak rekabetçi konumunu koruyan Avrupa Birliği’nin (AB) net sıfır sanayi yarışındaki güçlü konumunun Çin'in hakimiyeti riski altında olduğu kaydedildi.

Avrupa çapında bir düşünce kuruluşu olan Strategic Perspectives tarafından tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Avrupa'nın net sıfır sanayi yarışındaki güçlü konumu, Çin'in hakimiyeti riski altında. 

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki şiddetli rekabetin, Avrupa Birliği'nin güçlü bir Temiz Sanayi Anlaşması için uyandırma çağrısı görevi görmesi gerektiğini vurgulayan rapora göre, enerji krizine yanıt olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının ve ısı pompalarının hızla yaygınlaştırılması, Avrupa Birliği’nde (AB) 2023 yılında net sıfır yatırımlarını artırdı. AB'nin 2023'teki net sıfır yatırımları, 2022'dekinden 76 milyar dolar daha fazla olarak 334 milyar dolara ulaştı. 

TEMİZ SANAYİ ANLAŞMASI ÖNERİSİ TAM ZAMANINDA GELDİ

Avrupa şimdilik rekabetçi konumunu korusa da, Çin'in temiz teknoloji alanında küresel pazar lideri olma hırsı karşısında zemin kaybetme riski yüksek. AB politika yapıcılarının yeterli yatırımı harekete geçirmesi, inovasyonu teşvik etmesi ve AB yapımı ürünleri desteklemesi, AB'yi yarışta sağlam bir şekilde tutmak için belirleyici faktörler olabilir. Komisyon Başkanı von der Leyen'in yeni reformlar ve bir Rekabet Edebilirlik Fonu'ndan oluşan Temiz Sanayi Anlaşması önerisi, Avrupa'yı yeni sanayi çağında yeniden konumlandırmak için tam zamanında geldi. 

Bu yeni analiz şunu gösteriyor:

- AB, 2023 yılında Çin'den sonra net sıfır yatırımcılar için en cazip ikinci yer olmaya devam ederken, 2022 yılına kıyasla 76 milyar dolar daha fazla, 334 milyar dolara ulaşarak ABD'nin önünde yer alacak. Ancak Üye Devletlerin daha kısıtlayıcı bütçeler uygulamaya koyması ve AB kurtarma planının 2026'da sona erecek olması nedeniyle bu konum risk altında.

- Çin'in temiz teknoloji alanında dünyanın tekeli olma hırsı, AB'nin net sıfır endüstrilerini küçültme tehdidi oluşturuyor. Çin tek başına küresel net-sıfır yatırımlarının %39'unu (2023'te 654 milyar dolar) oluşturuyor. Güneş enerjisi sektörüne hakim olduktan sonra rüzgar enerjisi değer zincirinin %60'ını kontrol ediyor ve 2030 yılına kadar batarya üretimini dört katına çıkarmayı planlıyor. Dünya pazarını Çin'in yeşil ürünleriyle doldurmayı hedefliyor.  

- ABD, temiz enerji girişimlerine yapılan küresel yatırımın üçte birinden fazlasını çekerek, Avrupa'nın çok önünde, kendisini geleceğin teknoloji lideri olarak konumlandırıyor. 

- Avrupa içinde bazı ülkeler net sıfır yarışının fırsatlarını değerlendiriyor: Polonya, Avrupa'nın temiz teknoloji üretim merkezi haline gelirken, İspanya ve Danimarka rüzgar enerjisi alanında liderler arasında yer alarak binlerce kişiye iş imkanı yaratıyor. Ancak Almanya ve Fransa'nın net sıfır yatırımlarının %45'ini alması, iki vitesli bir Avrupa'ya ilişkin endişeleri artırıyor.