AB karbon sınır vergisinin kapsamını genişletmeye hazırlanıyor

AB karbon sınır vergisi düzenlemesine, enerji sektörü ve rafineriler, kağıt, cam, alüminyum, çimento, çelik, kimyasallar ve gübre gibi enerji yoğun sektörler dahil edilecek. 

Enerji Günlüğü - AB karbon sınır vergisi düzenlemesine, enerji sektörü ve rafineriler, kağıt, cam, alüminyum, çimento, çelik, kimyasallar ve gübre gibi enerji yoğun sektörler dahil edilecek. 

Avrupa Birliği bu yıl hayata geçireceği ithalatta karbon vergisi uygulamasında önemli bir karara onay verdi. Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, AB'nin emisyon ticaret sistemi (ETS) kapsamındaki tüm ürün ve emtia ithalatlarının, ara veya nihai ürünler de dahil olmak üzere, 2023'ten itibaren karbon sınır vergisi kapsamında ele alınması gerektiğini açıkladı. 

Parlamento’nun bu oylamasıyla karbon sınır vergisinin enerji sektörü ve enerji yoğun sektörleri (rafineriler, kağıt, cam ve alüminyum gibi), çimento, çelik, kimyasallar ve gübre sektörlerinin vergi kapsamına alınması öngörülüyor.

Komisyonun büyük çoğunluğu tarafından onaylanan değişiklik ile Parlamento, Haziran ayı sonuna kadar konuyla ilgili yasal bir önlem önermesi beklenen Avrupa Komisyonu'na açık bir mesaj göndermiş oluyor. 

UYGULAMA İLE KARBON KAÇAĞI ÖNLENECEK

Karbon sınırı vergisi, karbon yoğun üretimin, “karbon kaçağı” olarak bilinen daha düşük emisyon standartlarına sahip ülkelere taşınmasını önlemeyi amaçlıyor. Komisyon, bu vergiden elde edilen gelirleri, 750 milyar euroya sahip Yeni Nesil AB kurtarma planına tahsis etmek istiyor.

AB’nin iklim değişikliği ile ilgili mücadele kapsamında sera gazlarının  (SG) daha  düşük maliyetlerle azaltılması konusunda kullandığı en önemli araçlardan birisi olan Avrupa Birliği (AB) emisyon ticareti sisteminin (ETS), ilk üç fazı 2020 yılına kadar uygulandı. Avrupa Birliği 2021 yılı başından itibaren de ithalatta karbon vergisi uygulamayı hedefliyor. Böylece Avrupa Birliği'ne sürdürülebilirlik koşulların sağlayan ürünler vergisiz, diğer ürünler ise karbon vergisi ödeyerek girecek. Bu uygulamalardan  en fazla etkilenecek sektörlerden biri de enerji sektörü.