AB, karbon salımına ithalat vergisinde anlaştı

AB Komisyonu, sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlayan Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması (CBAM) hakkında geçici bir anlaşmaya vardı.

Enerji Günlüğü - AB'ye ithal edilen çelik ve çimento gibi enerji yoğun ürünlere karbondioksit salım tarifesi uygulanması Ekim 2023 itibarıyla devreye girecek.

AB Komisyonu, sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlayan Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması (CBAM) hakkında geçici bir anlaşmaya vardı. Komisyonun basın açıklamasında, mekanizmanın Ekim 2023 itibarıyla aktif olacağı ve karbon yoğun ithalata ek vergi uygulayacağı belirtildi.

CBAM, demir-çelik, çimento, gübre, alüminyum, elektrik ve hidrojen sektörlerini kapsayacak ve dolaylı emisyonlar da yönetmelikte yer alacak.

YENİ BİR EŞİTLEME MEKANİZMASI OLUŞTURULACAK

AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında AB ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemek üzere bir mekanizma kurulacak.

Bu mekanizmayla, AB'ye ithalat yapan şirketlere, üretim yaptıkları ülkede ödenen karbon fiyatı ile AB'deki karbon fiyatı arasındaki farkı ödemek için CBAM sertifikaları satın alma zorunluluğu getirilecek. Sadece, AB ile aynı iklim hedefine sahip ülkeler, CBAM sertifikaları almadan AB'ye ihracat yapabilecek.

“MEKANİZMA AB’NİN İKLİM EYLEMİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”

Yeni kurallar, üretimin AB'den daha yumuşak iklim ve çevre politikalarına sahip ülkelere kaymasını engelleyecek. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela da bu konuya dikkat çekerek, “Bu mekanizma, 27 AB üye ülkesinde geçerli olan yüksek iklim standartlarını karşılayan AB dışı işletmeler tarafından AB'ye mal ithalatını teşvik ediyor” ifadesini kullandı.

AB, düşük karbon salımlı üretime dönüşüm sırasında Avrupa sanayisinin desteklenmesi için bu verginin önemli bir kaynak olduğunu belirtiyor. AB'nin çelik, çimento, gübre, alüminyum ve elektrik ithalatına 2026'dan itibaren karbondioksit salım vergisi uygulanmasına ilişkin yasa teklifi geçen yıl AB Parlamentosu'na sunulmuştu.