Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rus gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesini Avrupa Birliği'nin denetimi altına almanın önünü açacak doğalgaz yönetmeliği konusunda anlaştılar.
Avrupa Birliği doğalgaz piyasasına yönelik düzenlemelerini denizaşırı boru hattı projelerini de kapsayacak şekilde genişletme seçeneğini görüşmek üzere Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rus gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesini Avrupa Birliği'nin denetimi altına almanın önünü açacak yönetmelik konusunda anlaştılar. Uzlaşma çerçevesinde Almanya'nın Kuzey Akım 2 projesiyle ilgili Rusya ile pazarlıkları yapan ülke olmayı sürdürecek.
Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Avrupa Birliği'nin Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı’nın nasıl denetleneceği, düzenleneceği konusunda vardığı anmaşmayı, "önemli bir konuda makul bir çözüm" olarak değerlendirdi ve onay verdi.
BULGARİSTAN KARŞI ÇIKTI
Teklifin, 28 ülkeden 27'sinin desteğini aldığı belirtiliyor. Alman haber ajansı dpa'ya bilgi veren Fransız bir yetkili, uzlaşmaya karşı çıkan tek ülkenin Bulgaristan olduğunu duyurdu.
FRANSA DESTEK VERDİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, karara ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir anlaşmaya varıldı ve bu Almanya ve Fransa'nın yakın çalışması ile mümkün oldu" dedi.
RUSYA’DAN AÇIKLAMA YAPILDI
Konuya ilişkin Rusya’da bir açıklama yaptı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova'nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Rus doğal gazını Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı konusunda aralarındaki farklılıkları çözeceklerini umduğunu söyledi. Peskov, Rusya'nın Kuzey Akım 2 üzerinde çalışmaya devam etme niyetinde olduğunu ve boru hattının Avrupa'ya gaz sevkiyatı için en güvenli yol olduğunu düşündüğünü belirtti.