AB, Çin'de üretilen elektrikli araçlara ek gümrük vergisi getirdi

Avrupa Birliğinin (AB) geçen yıl başlattığı sübvansiyon soruşturmasının ardından Çin'de üretilen elektrikli otomobillere 5 yıllığına yüzde 35,3'e varan oranda ilave gümrük vergisi getirildi.

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), otomotiv satışlarındaki payını hızla arttıran Çin’e karşı harekete geçti. Avrupa Birliği Komisyonu (AK), Çin yapımı elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmanın tamamlandığını ve bu ülkeden AB’ye elektrikli otomobil ithalatına 5 yıllığına %35,3'e varan oranda ilave gümrük vergisi getirildiğini açıkladı.

Vergilerin 30 Ekim'de AB Resmi Gazetesinde yayımlanması ve 31 Ekim'den itibaren tahsil edilmesi bekleniyor. Ayrıca bu süreçte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu bir çözüm bulmak üzere çalışmalar devam edecek.

İŞ BİRLİĞİ YAPMAYAN ŞİRKETLERE YÜKSEK VERGİ

Yapılan açıklamaya göre, Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine yüzde 7,8, BYD'ye yüzde 17, Geely’e yüzde 18,8, soruşturmada işbirliği yapan üreticilere yüzde 20,7, SAIC ve işbirliği yapmayan diğer şirketlere ise yüzde 35,3 oranında ek vergi konuldu. 

VERGİ ORANI TOPLAMDA %45,3’Ü BULUYOR

4 Temmuz'dan bu yana uygulanan geçici vergilerin ise tahsil edilmeyeceği kaydedildi. AB Komisyonu, Temmuzda Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında geçici ilave vergi uygulamaya başlanacağını açıklamıştı. Karar öncesinde AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. 

Belirlenen son vergi oranları yürürlükteki yüzde 10'un üstüne eklenecek. Toplamda yüzde 45,3’ü bulan vergilerin 30 Ekim'de AB Resmi Gazetesinde yayımlanması ve 31 Ekim'den itibaren tahsil edilmesi bekleniyor.

ÇİN AB’Yİ DTÖ’YE ŞİKAYET ETTİ

Öte yandan bu adım karşısında Çin, ithal elektrikli araçlara ek gümrük tarifeleri getiren Avrupa Birliği (AB) hakkında Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) şikayette bulundu.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, AB'nin geçen yıl başlattığı sübvansiyon soruşturmasının ardından sektörün devlet tarafından desteklendiği gerekçesiyle Çinli üreticilere getirilen ilave gümrük tariflerine ilişkin adımlar konusunda hemfikir olunmadığı ve bunların kabul edilmediği belirtildi.

Pekin yönetiminin, Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için her türlü tedbiri alacağı ifade edilen açıklamada, bu konuda DTÖ'nin ihtilaf çözüm mekanizmasına başvurduğu kaydedildi.