5. IICEC Uluslararası Enerji Forumu gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü – Bugün gerçekleştirilen IICEC Uluslararası Enerji Forumu’nda son siyasi gelişmelerle birlikte Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu’daki petrol,...

Enerji Günlüğü – Bugün gerçekleştirilen IICEC Uluslararası Enerji Forumu’nda son siyasi gelişmelerle birlikte Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu’daki petrol, doğalgaz ve elektrik yatırımlarının geleceği üzerinde duruldu.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen IICEC Uluslararası Enerji Forumu’nun beşincisi, ‘Küresel Enerji Yatırımları: Zorluklar ve Fırsatlar’ başlığıyla Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve IICEC Yönlendirme Kurulu Fahri Başkanı Dr. Fatih Birol’un ev sahipliğinde İstanbul Conrad Otel’de gerçekleşti.

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN MESAJ

Foruma bir mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, enerjinin küresel dengelerini etkileyecek yeni aktörlerin altını çizerek, “Türkiye’nin enerji talebinin 2023 yılında bugünkü değerinin iki katına çıkması beklenmektedir. Bu gerçekten hareketle hazırlanan Türkiye’nin çok boyutlu enerji stratejisi, enerji kaynaklarının ve güzergâhlarının çeşitlendirilmesini, yerli, yenilenebilir ve nükleer enerji kaynaklarının kullanımını desteklemeyi, ayrıca enerji verimliliğini artırmayı öngörmektedir. Orta Doğu, Rusya, Kafkasya, Orta Asya ve OPEC merkezli enerji üretiminin seyri, Irak gibi küresel enerji dengelerini etkileme potansiyeli bulunan aktörlerin yükselişi, Latin Amerika, Meksika, Çin ve Avustralya’da devasa rezervler bulunduğu tahmin edilen ‘kaya gazı’ çıkartma teknolojisinin nasıl gelişip yaygınlaşacağı gibi faktörlerin tüm bu gelişmelerle bir arada değerlendirilmesi, bütüncül bir enerji güvenliği tartışması bakımından elzemdir.” dedi.

DÜNYADA ENERJİ SEKTÖRÜNE YÖN VERENLER İSTANBUL’DA BULUŞTU

Hükümetlerin ve enerji sektörünün paydaşlarını İstanbul’da buluşturan 5. IICEC Uluslararası Enerji Forumu’nda son siyasi gelişmelerle birlikte Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu’daki petrol, doğalgaz ve elektrik yatırımlarının geleceği üzerinde duruldu. Irak, Suudi Arabistan ve İran'daki siyasi durumun petrol ve doğalgaz yatırımlarına, küresel dengelere etkisi üzerinde tartışıldı.

Ortadoğu'daki kaygı verici gelişmeler ve bunların küresel enerji piyasasındaki yansımaları da enerji paydaşlarının konuştuğu öncelikli maddeler arasında yer aldı. Ayrıca, ‘Yenilenebilir Enerji’ yatırımlarının son dönemde gösterdiği büyük gelişim ve bu durumun gelecekte enerji yatırımlarını nasıl etkileyeceği de paydaşların gündeminde geniş yer tuttu.

Birçok ülkeden enerji paydaşlarının katılım gösterdiği 5. Uluslararası Enerji Forumu’nda, Polonya Çevre Bakanı Maciej H. Grabowski, Japonya Başbakanı Baş Danışmanı Eiichi Hasegawa, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanı Baş Danışmanı Melanie Kenderdine, Siemens AG CEO’su Joe Kaeser, GDF SUEZ CEO’su Gérard Mestrallet, E.ON SE CEO’su Dr. Johannes Teyssen, AREVA CEO’su Luc Oursel, BP Başkan Yardımcısı Dev Sanyal, Shell Başkan Yardımcısı Brian Davis ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol’un yanı sıra önde gelen üniversitelerin politika merkezlerinin ve düşünce kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu.