5 Avrupa ülkesi nükleere karşı birlik oluşturdu

Avusturya, Danimarka, Almanya, Lüksemburg ve Portekiz, Avrupa Komisyonu'nu nükleer enerjiyi AB'nin yeşil finans sınıflandırmasının dışında tutmaya teşvik etmek amacıyla birlik oluşturdular.

Enerji Günlüğü - Avusturya, Danimarka, Almanya, Lüksemburg ve Portekiz, Avrupa Komisyonu'nu nükleer enerjiyi AB'nin yeşil finans sınıflandırmasının dışında tutmaya teşvik etmek amacıyla birlik oluşturdular.

Almanya liderliğindeki beş AB ülkesi, Avrupa’da nükleer enerjiyi canlandırmak için Fransa liderliğinde sürdürülen çalışmalara karşı bir araya geldi. Avrupa Komisyonu'nu nükleeri AB'nin yeşil finans sınıflandırmasının dışında tutmaya teşvik etmeyi amaçlayan Avusturya, Danimarka, Almanya, Lüksemburg ve Portekiz, nükleerden arındırılmış bir AB taksonomisi için ortak bir deklarasyon yayınladılar. Deklarasyonda nükleer enerjinin AB Taksonomi Tüzüğü'nün 'önemli zarar verme' ilkesiyle bağdaşmadığına dikkat çeken ülkeler, “Üye devletlerin, ulusal enerji sistemlerinin bir parçası olarak nükleer enerji lehine veya aleyhine karar verme konusundaki egemenlik haklarını tanıyoruz. Ancak, sınıflandırmaya nükleer enerjinin dahil edilmesinin, bütünlüğüne, güvenilirliğine ve dolayısıyla kullanışlılığına kalıcı olarak zarar vereceğinden endişe duyuyoruz” açıklamasında bulundular.

Avrupa Komisyonu'nun önümüzdeki haftalarda AB'nin yeşil finans taksonomisi kapsamında nükleer ve gazın durumunu netleştirecek bir öneri sunması bekleniyor.

YEŞİL TAKSONOMİ 6 ÇEVRESEL HEDEFE YÖNELİK BİR MEKANİZMA

AB, yeşil tahvil piyasasının etkinliğini, şeffaflığını ve güvenilirliğini artırmak ve piyasa katılımcılarını Avrupa yeşil tahvillerini ihraç etmeye ve bunlara yatırım yapmaya teşvik etmek amacıyla bir Yeşil Tahvil Standardı oluşturmaya çalışıyor. Bu kapsamda, şirketlerin hangi ekonomik faaliyetlerinin çevresel olarak sürdürülebilir olduğunu belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla AB tarafından “yeşil taksonomi” adı verilen bir sınıflandırma sistemi geliştirildi. AB Taksonomi Tüzüğü, 22 Haziran 2020 tarihli AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak 12 Temmuz 2020'de yürürlüğe girdi. Bir başka deyişle neyin "yeşil" olarak kabul edilebileceğini ve neyin olamayacağını açıklayan bir mekanizma olan Taksonomi, bu kapsamda faaliyetlerin altı çevresel hedefe yönelik etkisini performans kriterlerine dayandırarak değerlendiriyor: iklim değişikliğini hafifletme; iklim değişikliğine uyum; su ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunması; döngüsel ekonomiye geçiş, suyu koruma ve geri dönüşüm; kirliliğin önlenmesi ve kontrolü.