28 Şubat 2025 öncesi tamamlama vizesine başvurana ithal GES desteği

Tamamlama vizesi başvurusu 28 Şubat 2025’ten önce yapılacak teşvik belgeli yatırımlarda, yerli olmayan GES parçaları da teşvik kapsamında olacak.

Enerji Günlüğü - 28 Şubat 2025’ten önce tamamlama vizesi başvurusu yapılan teşvik belgeli yatırımlarda yabancı ülke menşeli GES parçaları istisnai olarak teşvikten yararlanacak.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde (Tebliğ No: 2012/1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024/3), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlandı. Tebliğ, 24 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yürürlük kazanmış sayılacak. 

Bilindiği gibi söz konusu Tebliğ, yabancı menşeli güneş enerjisi santrali (GES) parçaları ile rüzgar enerjisi santrali (RES) parçalarının, teşvik belgeli yatırımlarda teşvik kapsamında değerlendirilmeyeceğini bildiriyordu. Tebliğe göre güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri, teşvik kapsamında dikkate alınmıyordu. 

Bu kural genel olarak halen devam ediyor. Ancak bir istisna getirildi; değişiklik düzenlemesi ile 28 Şubat 2025 tarihinden önce, tamamlama vizesi müracaatında bulunulacak teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarda; yurt dışından temin edilecek güneş santrali parçaları istisna olarak teşvik kapsamında değerlendirilecek.