2050’de elektriğin % 85’i yenilenebilir kaynaklardan üretilecek

Enerji Günlüğü - 2050 yılına kadar global elektrik talebinin yüzde 140 artacağı ve bu elektriğin yüzde 85'inin yenilenebilir kaynaklardan üretileceği...

Enerji Günlüğü - 2050 yılına kadar global elektrik talebinin yüzde 140 artacağı ve bu elektriğin yüzde 85'inin yenilenebilir kaynaklardan üretileceği tahmin ediliyor.

İskandinav merkezli kalite güvence ve risk yönetim şirketi DNV GL tarafından yayımlanan ‘Enerji Geçiş Görünümü’ adlı rapora göre, 2050 yılına kadar elektrik talebi % 140 artarak tüketilen en büyük enerji haline gelecek ve bu elektriğin % 85'i yenilenebilir kaynaklardan üretilecek.

Rapora göre ayrıca Dünya, yıllık toplam enerji harcamalarını artırmadan yenilenebilir bir geleceğe geçiş yapmayı başaracak. Bu da gelecekteki enerji sisteminin GSYİH’ya oranının daha düşük olmasını gerektiriyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ HIZLI GELİŞECEK

Rapora göre enerji verimliliği, dünya enerji sisteminin hızlı elektrifikasyonu nedeniyle küresel ekonomik büyümeden daha hızlı gelişecek ve 2030’dan itibaren enerji talebinde önemli bir yere ulaşacak. Ayrıca enerji ile ilgili CO2 emisyonları yarı yarıya azaltılacak.

Ayrıca rapora göre, 2035 yılında gaz arzı zirve yapacak, ancak yüzyılın ortalarına kadar hala en büyük enerji kaynağı olmaya devam edecek. 

YENİLENEBİLİR VE FOSİL YAKITLAR EŞİT PAYA SAHİP OLACAK

DNV GL raporunda, yenilenebilir enerjilerin ve fosil yakıtların 2050 yılına kadar enerji karışımının hemen hemen eşit paya sahip olacağını öngörüyor. Rüzgar enerjisi ve güneş PV, yenilenebilir enerjinin devam eden genişlemesine neden olurken, gaz, 2034’te petrolü aşmak için tek büyük enerji kaynağı.

Petrol, ısı ve güç kaynağı olarak önemini kaybedecek. 2020’den 2028’e kadar gerilemeye devam edecek. Özellikle elektrikli araçların artmasıyla düşüş ivme kazanacak.

Rapora göre, küresel enerji geçişi yıllık toplam enerji harcamalarında belirgin bir artış olmaksızın gerçekleşecek.