Enerji Günlüğü - Hidrojen yakıt teknolojisine yatırım yapan ve ilk modeli e-ATA Hydrogen’i görücüye çıkaran Karsan, toplu taşımada Türkiye’deki ilk hidrojenli araç testini Gaziantep’te gerçekleştirdi. Gaziantep’te gerçekleştirilen deneme etkinliğine, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karsan CEO’su Okan Baş, Karsan Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, Satış Müdürü Adem Ali Metin, Gaziantep Şoförler Odası Başkanı, Ulaşım Sektörü Yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
ŞAHİN: HİDROJENLİ ULAŞIM, YEŞİL ULAŞIM
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Avrupa’nın önde gelen şehirlerinin toplu taşımada hidrojenli otobüs kullandıklarını belirterek “Bu işin fizibilitesini yaptık. Hidrojenli otobüsler 500 kilometre gidebildiği gibi egzozundan su buharı çıkıyor. Bu da havanın kirlenmemesi, temiz ulaşım, yeşil ulaşım anlamına geliyor. Yerli ve milli diyerek çıktığımız bu yolda Türkiye yüzyılında bu özgüvenle bu şehre yeşil şehir, akıllı şehir ve yeşil ulaşım, akıllı ulaşım konusunda her türlü desteği vereceğiz. Karsan ailesine bu hayalimizi gerçekleştirmemize yardımcı oldukları ve yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz” dedi.
HİDROJEN DÖNÜŞÜMÜNE ÖNCÜLÜK
Karsan CEO’su Okan Baş ise Karsan’ın hidrojen yakıt teknolojisine adım atarak toplu ulaşımda yeni bir çağ başlattığını ifade eden Okan Baş,“Hidrojen yakıt hücreli araçlar toplu ulaşımda henüz çok yeni bir teknoloji. Avrupa’da şu anda şehir içi otobüs pazarının yüzde 2’si hidrojen teknolojisine sahip. Fakat sürdürülebilir bir gelecek için batarya elektrikli araçlarda olduğu gibi, hidrojen yakıt hücreli elektrikli araçlar da toplu ulaşım pazarında önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. 2030 yılına gelindiğinde hidrojenli araçların, pazarın yüzde 15’ine hakim olacağını ve yıllık 2 bin adedin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Karsan olarak biz de, bu pazara hızlı giriş yaparak şehir içi ulaşımdaki hidrojenli dönüşüme öncülük etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
90’DAN FAZLA YOLCU TAŞIYABİLİYOR
Alçak tabanlı 12 metrelik e-ATA Hydrogen 90’dan fazla yolcu taşıyabiliyor. Araç, tavanında yer alan 1.560 litre hacimli hafif komposit hidrojen tankıyla sınıfının en iyi menzil değerine sahip. e-ATA Hydrogen, son teknoloji 70 kW güce sahip yakıt hücresi kullanıyor. Ayrıca araçta yardımcı güç kaynağı olarak konumlanan uzun kullanım ömrüne sahip 30 kWh kapasiteli LTO bataryası ise zorlu yol koşullarında elektrik motora daha fazla güç sağlarken, acil durumlar için ise ilave menzil sunuyor.
TEK DOLUM, TAM GÜN KULLANIM
e-ATA Hydrogen, elektrikli ürün gamının son üyeleri e-ATA 10-12-18’de de kullanılan yüksek performanslı ZF elektrik portal aks ile 250 kW güç ve 22.000 Nm torku kolaylıkla üretebiliyor. 7 dakikadan daha az bir sürede hidrojen dolumu gerçekleştirilebilen 12 metrelik e-ATA Hydrogen, gün içerisinde tekrar dolum yapılmasına gerek kalmadan tüm gün hizmet verebiliyor.