2023’te polisilikon fiyatlarında istikrar bekleniyor

IEA, yayınladığı raporda polisilikon fiyatlarının 2023 sonuna kadar istikrar kazanmasını beklediğini bildirdi.

Enerji Günlüğü - IEA, PV endüstrisine ilişkin rapor yayınladı. Rapora göre pv endüstrisindeki fiyatlarının yukarı doğru ivmelenmesine neden olan polisilikon fiyatlarının 2023 sonuna doğru daha sabit bir görünüm kazanması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Fotovoltaik Güç Sistemleri Programı (IEA PVPS), yakın zamanda 2021-2022 dönemi için fotovoltaik (PV) uygulamalarındaki eğilimlere ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre, fotovoltaik endüstrisinde üretim kapasitesi artarken polisilikon, hücre ve modül fiyatları yükseliyor.

IEA PVPS’nin, 2022 Fotovoltaik Uygulamalarındaki Eğilimler ismiyle yayınladığı raporda, PV endüstrisinin çoğunlukla yüksek polisilikon fiyatları nedeniyle, yukarı yönlü sektörde daha yüksek fiyatlar kaydettiği belirtildi. Çin’in PV tedarik zinciri boyunca dünyanın en büyük üreticisi olmaya devam ettiğini bildiren raporda; Malezya, Vietnam, Almanya, ABD, Hindistan, Norveç, Türkiye gibi ülkelerin de bu pazarda kendilerine yer kazandığı aktarıldı.

“Bu yılın sonunda küresel polisilikon üretim kapasitesinin bir önceki yıla göre iki katına çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanan Revenue Tecnology Services’ın (RTS Corp) Baş Analisti Izumi Kaizuka, 2023 yılının sonunda polisilikon fiyatının stabilize olacağına inandığını söyledi.

“POLİSİLİKON ÜRETİMİ GELECEKTE AKTİF OLABİLİR”

Türkiye’de de polisilikon üretim kapasitesinin olduğunu söyleyen analist Kaizuka, “ABD'de, örneğin REC Silicon'un Moses Lake tesisi gibi bazı polisilikon üretim tesisleri çalışmayı durdurdu, ancak şimdi güneş enerjisi üretimine yeniden başladıklarını duyurdular. ABD üretim kapasitesinin artması bekleniyor, bu nedenle ABD polisilikon üretimi yakın gelecekte aktif olabilir” diye konuştu.

POLİSİLİKON ÜRETİMİNDE ÇİN ÖNCÜ

IEA’nın raporunda, 2021 yılında güneş enerjisi endüstrisinde 604.812 ton polisilikon kullandığı ve bu oranın geçen yıl küresel polisilikon üretiminin %94'üne tekabül ettiği bildirildi. Ayrıca raporda Çin, 623.000 tonla dünyanın en büyük polisilikon üreticisi olarak kaydedildi. Çin’i 65.000 tonla Almanya ve 3.000 tonla Malezya izliyor.