2023’te küresel enerji tüketimi yüzde 2 arttı

2023 yılında küresel fosil yakıt tüketimi bir önceki yıla göre %1,5 artarken, enerjiden kaynaklanan emisyonlar %2 artarak ilk kez 40 gigaton CO2'yi aştı.

Enerji Günlüğü - Kömür ve petrolün fosil yakıtları ve emisyonlarını rekor seviyelere çıkarmasıyla küresel enerji tüketimi 2023 yılında bir önceki yıla göre %2 artarak yeni bir rekora imza attı.

Enerji Enstitüsü (EI) ve KPMG ve Kearney, bugün ilk kez 2023 yılına ait tam küresel enerji verilerini sunan Dünya Enerjisi İstatistiksel İncelemesi'nin 73. yıllık baskısını yayınladı. Dünya Enerji İstatistiksel İncelemesi raporuna göre, fosil yakıtların küresel enerji bileşimindeki payı bir önceki yıla göre biraz azalsa da, küresel fosil yakıt tüketimi ve enerji emisyonları 2023 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

Rapora göre, küresel birincil enerji tüketimi, geçen yıl bir önceki yıla göre %2 artışla 620 Exajoules'e (EJ) ulaşarak rekor yüksekliğe ulaştı. Küresel fosil yakıt tüketimi de %1,5 artışla 505 EJ'ye ulaşarak rekor seviyeye ulaştı. Bu rekor seviyeye ulaşmada kömür tüketiminin %1,6 artması, petrol tüketiminin %2 artışla ilk kez 100 milyon varilin üzerine çıkması ve doğal gazın sabit kalması neden oldu. Genel enerji bileşimindeki payları ise geçen yılki %82'den çok az bir düşüşle %81,5 oldu.

2023 yılında enerjiden kaynaklanan emisyonlar ise %2 artarak ilk kez 40 gigaton CO2'yi aştı.

RÜZGAR VE GÜNEŞ ELEKTRİĞİ ÜRETİMİ REKOR KIRDI

Hidroelektrik hariç yenilenebilir enerji üretimi 2024’te %13 artışla 4.748 TWh gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Bu büyüme neredeyse tamamen rüzgar ve güneşten kaynaklandı ve üretilen tüm net ilave elektriğin %74'ünü oluşturdu. Birincil enerji kullanımında yenilenebilir enerji kaynaklarının (hidro hariç) payı %8 veya hidroelektrik dahil %15 seviyesinde gerçekleşti.

“2023 EN SICAK YIL OLDU”

EI Başkanı Juliet Davenport yaptığı açıklamada, “Enerji insanlığın ilerlemesinin merkezinde yer alıyor. Aynı zamanda hayatta kalmamız için de merkezi bir öneme sahiptir. Küresel sıcaklık artışlarının ortalama 1,5°C'ye yaklaştığı 2023 yılı, kayıtların başlamasından bu yana en sıcak yıl oldu ve iklim değişikliğinin giderek şiddetli etkileri tüm kıtalarda hissedildi. Bu Yılın İstatistiksel İncelemesinde, enerjiye aç dünyamızda bir başka yüksek seviyeli yılı rapor ediyoruz. 2023, fosil yakıtların rekor düzeyde tüketildiği ve enerjiden kaynaklanan emisyonların rekor seviyede olduğu, aynı zamanda giderek daha rekabetçi hale gelen rüzgar ve güneş enerjisi sayesinde rekor düzeyde yenilenebilir enerji üretiminin gerçekleştiği yıl oldu” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü