Enerji Günlüğü - Küresel elektrik üretiminde geçen yıl yeni kapasitenin yaklaşık yarısını güneş enerjisi santralleri oluşturdu.
BloombergNEF tarafından yayınlanan Power Transition Trends raporuna göre, küresel elektrik üretiminde geçen yıl yeni kapasitenin yaklaşık yarısı güneş enerjisi santrallerinden, %25’i ise rüzgar santrallerinden geldi. Fosil yakıtlar %14’de kaldı.
RÜZGAR VE GÜNEŞ KAPASİTESİ %253 ARTTI
Rapora göre, 2021 yılında dünya genelinde toplam 182 bin MW güneş enerjisi kapasitesi eklendi. BNEF'e göre, 90 bin MW rüzgar enerji kapasitesiyle birlikte geçen yıl toplam 272 bin MW güneş ve rüzgar santrali faaliyete geçti. Küresel güneş ve rüzgar kapasitesi on yıl önce 77 bin MW idi.
KÖMÜR SANTRALLERİ GERİ DÖNDÜ
Raporda ayrıca, kömürle çalışan elektrik üretiminin 2021'de benzeri görülmemiş bir artış kaydettiğine de dikkat çekildi. Kömür yakıtlı termik santrallerde elektrik üretimi geçen yıl %8,5 artarak rekor 9,600 TWh'ye çıktı. 2019'da 52 bin MW ve 2012'de 82 bin MW olan kömür yakıtlı kapasite ilavesi geçen yıl 13 bin MW olarak gerçekleşti. Bu durum küresel enerji sektörünün karbondioksit emisyonlarının bir önceki yıla göre %7 artmasında etkili oldu.
BNEF, geçen yıl kömürle çalışan üretimdeki artışa canlanan ekonominin etkisiyle küresel enerji üretimindeki %5,6'lık artışın, kuraklık nedeniyle düşük hidroelektrik üretiminin ve yüksek doğal gaz fiyatlarının belirleyici olduğunu belirtti.