2020’de enerjide birleşme ve satın alma beklentisi yüksek

Enerji sektörü, 2020 yılında birleşme ve satın alma faaliyetleri açısından en fazla hareket beklenen sektör oldu. 

Enerji Günlüğü - Enerji sektörü, 2020 yılında birleşme ve satın alma faaliyetleri açısından en fazla hareket beklenen sektör oldu. 

Denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü, bu yıl 18.’sini hazırladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2019 Raporu’nu açıkladı. Raporda yer alan EY’ın Türk iş dünyasının önde gelen isimleri ve üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirdiği, “Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faaliyetlerine bakışı” konulu geleneksel anketinin sonuçlarına göre, Enerji sektörü, yüzde 20 oyla katılımcılar tarafından 2020 yılında en fazla hareket beklenen sektör olurken enerji sektörünü, imalat, bilişim ve gayrimenkul sektörleri izliyor.

TÜRKİYE’DE İŞLEM SAYISI ARTTI, HACİM AZALDI

Rapora göre, 2019 yılında, tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde işlem adedi 2018 seviyelerine benzer gerçekleşirken, işlem hacminde ise az miktarda düşüş gerçekleşti. Türkiye’de ise, işlem hacminde düşüş yaşanırken, işlem sayısı ise 2018 yılına göre bir miktar artış göstererek 212 olarak gerçekleşti. 2019 yılında değeri açıklanan 75 işlemle toplam 2,7 milyar ABD doları tutarında işlem hacmi yaratıldı (2018 yılı: 9,3 milyar ABD doları). Değeri açıklanan işlemler arasında milyar ABD doları seviyesini aşan işlem bulunmazken, 100 milyon ABD doları seviyesini aşan işlem sayısı 9 olarak gerçekleşti. KOBİ’lerdeki işlem yoğunluğu, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi 2019 yılında da artarak devam etti.

SOCAR TÜRKİYE’NİN EWE TÜRKİYE’Yİ ALMASI EN ÖNEMLİ İŞLEMLER ARASINDA

2019 yılında ulaştırma (altyapı da dahil olmak üzere) ve imalat sektörleri işlem hacmi bazında ilk iki sırayı alırken, bilişim sektörü de adet bazında ilk sırada yer aldı. Ulaştırma sektöründe altyapı tarafında gerçekleşen işlemlerin de katkısıyla 11 işlem ile 700 milyon ABD doları tutarında işlem hacmi yaratıldı. ICA’nın (Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Otoyol İşletme) %51 hissesinin 688,5 milyon ABD doları bedelle satın alınması ulaştırma sektöründeki en yüksek tutarlı işlem olarak göze çarpıyor. İmalat sektöründe ise Eaton’ın Ulusoy Elektrik’in %82,28 hissesini 234,8 ABD doları karşılığında satın alması ön plana çıktı ve imalat sektörü işlem hacmi bazında ikinci sırada yer aldı. 

İşlem adedinde ise, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, çoğunluğu teknoloji tarafında gerçekleşen ve küçük işlemlerden oluşan 71 işlem ile bilişim sektörü öne çıktı. Ayrıca, işlem hacmi açıklanmayan, Öztiryakiler’in %28,58 hissesinin Hoshizaki’ye satılması ve SOCAR Türkiye’nin EWE Türkiye ve grup şirketlerini satın alması işlemleri de 2019’un önemli işlemleri arasında yer aldı.