18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’nün bu yılki teması yaratıcı inovasyon 

18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’ün bu yılki teması Yaratıcı İnovasyon olarak belirlendi. 

Enerji Günlüğü - Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’nde  atıklarımızı atmayalım, ayrı toplayalım, atıkla değer yaratalım, dünyamızı koruyalım çağrısı yaptı.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 2019’dan bu yana Küresel Geri Dönüşüm Vakfı öncülüğünde kutlanan Küresel Geri Dönüşüm Günü’nde konuyu gündeme taşıyarak atıklarımızı atmayalım, ayrı toplayalım, atıkla değer yaratalım, dünyamızı koruyalım çağrısı yaptı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Küresel Geri Dönüşüm Günü 2023 temasının Yaratıcı İnovasyon seçildiğini belirterek, “Her birimizin, kentlerimizin, iş dünyasının Geri Dönüştürülebilirler için yaratıcı fikirleri mühim. Küresel Geri Dönüşüm Vakfı’nın Geri Dönüşüm Kahramanları Ödülü ile yaygın etki yaratmakta. Türkiye başarıları da uluslararası gündeme gelmeli, bizden de adaylar olmalı” dedi. 

GERİ DÖNÜŞÜM İLE HAVACILIK EMİSYON SALIMLAR DENGELENEBİLİR

Dr. Karaosmanoğlu Geri Dönüştürülebilirler işlendiğinde sera gazı emisyonlarında yılda 700 milyon ton üzerinde, diğer deyişle havacılık kökenli salımları dengeleyecek kadar emisyon azaltımı sağlandığı bilgisini verdi.

ÖNCELİK BİLİNÇLİ SATIN ALIM

Dr. Karaosmanoğlu “Öncelikle satın alırken bilinçli olmalıyız. Bu alımı gerçekten yapmalı mıyım diye kendimize sormayı unutmamalıyız. Ürünlerimizin uzun ömürlü, tamir edilebilir olmasına dikkat etmeliyiz. Ürün veya ambalajına atık dedikten sonra atmayalım, ayrı toplayalım. Hangi atığı nereye, nasıl vereceğimizi bilelim. Bilmiyorsak, öğrenelim, ilçe belediyelerimize soralım. Mahallemizde çöp gününü, varsa atıkları ayrı toplama gününü, en yakın geri dönüşüm kutusunun yerini bilelim. Evimizde, okulumuzda, işimizde, tarlada, ormanda, suda atığımızı yönetip, çevremizi, biyoçeşitliliğimizi, iklimimizi koruyalım. Her birimizin ülkemizde Geri Dönüştürülebilirler için yapacakları var. Unutmayalım” çağrısında bulundu. Dr. Karaosmanoğlu, 2 Mayıs 2023’te İTÜ’de gerçekleştirilecek VIII. İstanbul Karbon Zirvesi’nde İklim Dirençli Sanayi ve Güçlü Türkiye için de davetini sundu.