168 şirket elektrik üretim lisansından vazgeçti

Enerji Günlüğü - Elektrikte lisans ticareti yapan şirketlere yönelik yasal düzenleme sonuç verdi, 168 şirket lisansını iade etti.  Yeni Elektrik...

Enerji Günlüğü - Elektrikte lisans ticareti yapan şirketlere yönelik yasal düzenleme sonuç verdi, 168 şirket lisansını iade etti.  Yeni Elektrik Piyasası Kanunu, mevcut üretim veya otoprodüktör lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilere başvurularından vazgeçip teminatlarını geri almanın yolunu açmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), çıkarılan kanun çerçevesinde, lisans alıp da yatırım yapmayanlara “30 Nisan’a kadar teminatınızı alıp sektörden çıkın” uyarısı yapmıştı. Bunun üzerine 168 projenin sahibi, teminatınızı alarak sektörden çekildi. Zaman’ın haberine göre EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yatırıma dönüşmeyen 13 bin 774 megavat (MW) kurulu gücünde 168 projeden vazgeçildiğini, bunun gerçek yatırımcının işini kolaylaştırdığını söyledi.

DOĞALGAZ SANTRALLERİ İLK SIRADA YER ALIYOR

Yatırımcıları uyardıklarına işaret eden EPDK Başkanı Köktaş, “30 Nisan köprüden önce son çıkış, açıklaması yaptık. Bir aylık sürenin son gününde üst kurula iade yağmuru oldu. Şirketler 168 adet projesinden vazgeçerek teminatlarını geri almak için başvurdu. Bu kanun, piyasada gerçek yatırımcının işini kolaylaştırmayı, projelerin doğru ellerde yapılıp kısa sürede devreye alınmasını esas alıyor.” dedi. Vazgeçilen projelerde kurulu güç büyüklüğüyle doğalgaz santralleri ilk sırada yer alıyor. 8 bin 920 megavat kurulu gücünde 29 doğalgaz projesinden vazgeçildi. Enerji sektöründe yatırımların bir bölümü, lisans ticareti yapanlar yüzünden; bir bölümü ise gerçek yatırımcı olmasına rağmen finans ve izin gibi sebeplerle hayata geçirilemedi. Yatırımları hızlandırmak ve gerçek yatırımcıların önünü açmak için yeni bir yasal düzenleme yapıldı.

“KİMSE HESABINI YANLIŞ YAPMASIN”

Düzenlemede “30 Mart 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu gereği “Lisans almış ve başvurusu olan ancak yatırımı yapmaya niyeti olmayan ya da yapamayan şirketlere, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir ay içerisinde EPDK’ya başvurmaları hâlinde lisansları veya başvuruları sonlandırılarak teminatları iade edilir.” maddesine yer verildi. Bu süre, 30 Nisan Pazartesi günü doldu. Teminatlarını alarak sektörden çıkan proje adetlerinde en yüksek pay hidroelektrik santrallerine ait. Lisans aldığı veya başvuru yaptığı halde şirketler “fizibilitelerin tutmaması, kredi bulamamak, izin veya yargı süreçlerinin tamamlanması” gibi gerekçelerle kurulu gücü 1.660 megavat olan 105 projeden vazgeçerek teminatlarını almak için üst kurula başvurdu. Uyarının dikkate alınmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Başkan Köktaş, yeni fırsatçıları da uyardı: “Zaman kısıtları işlerin hızlandırılmasını gerektiriyor. Bazı şirketlerin artan talebi ve zaman kısıtlarını dikkate alarak türbin fiyatlarını yüzde 20’ye varan oranlarda artırdığını öğrendik. Bu piyasa, yanlış hesap yapanların kafalarını duvara çarptıkları çok sayıda örnek yaşamıştır. Kimse hesabını yanlış yapmasın.”