1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Şeref Kalaycı: Otomasyon ve temiz enerji madenciliğin geleceğidir

Şeref Kalaycı: Otomasyon ve temiz enerji madenciliğin geleceğidir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, otomasyon teknolojileri ile temiz enerji devriminin madencilik sektörünün geleceğini biçimlendireceğini söyledi. 

Şeref Kalaycı: Otomasyon ve temiz enerji madenciliğin geleceğidir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, otomasyon teknolojileri ile temiz enerji devriminin madencilik sektörünün geleceğini biçimlendireceğini söyledi. 

Madencilik sektörünün 9. kez bir araya geldiği Maden Türkiye 2021 Fuarı, 9 Aralık 2021 günü başladı. Bu sene 91 ülkeden ziyaretçi kaydı alan Fuar kapsamındaki katılımcı firmalar ve ziyaretçiler, online iş ağı platformu Business Connect Programı üzerinden dijital ortamda fuarda ve sonrasında bir araya gelerek görüşmeler yapabiliyorlar. 

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, geçmişte emek yoğun bir sektör olan madenciliğin otomasyon süreci ile makineleşmenin yoğun olduğu sektörlerden biri haline dönüştüğünü vurguladı ve “Yerli teknoloji hamlesinde insansız maden projeleri başlatmamızın zamanı geliyor. Odaklanmamız gereken diğer konu da temiz enerjidir. Otomasyon ve temiz enerji devrimi yakın gelecekte madencilik sektörünü etkileyecek 2 önemli unsur olacaktır” dedi.

OTOMASYON VE TEMİZ ENERJİ DEVRİMİ

Kalaycı sözlerini şöyle sürdürdü, “Madenciliğin istihdam yaratma potansiyeli güçlüdür, işsizliği önleyen, göçe engel olan bir sektördür. Sanayiye, tarıma, enerjiye girdi sağlayan madenciliğin etkin bir planlama ve denetimle yapılması gerekir. Sektörün GSMH içerisindeki payı maalesef yüzde bir civarında. Bu oranı artırmak zorundayız. Madenlerimizi ‘Önce insan, sonra çevre ve madencilik’ parolasıyla işletmeye alıp hammadde şeklinde ihraç etmek yerine, ürüne dönüştürmek temel yaklaşımımız olmalıdır. Sektörün pandemi ile birlikte otomasyon ve temiz enerji devrimine odaklanması gerekiyor. Daha fazla maden üretimi için daha az insan daha fazla makinenin öne çıktığını görüyoruz. Dünyada insansız maden vizyonlarına rastlıyoruz. Bu sürecin farklı aşamalarıyla gelişimini sürdürdüğünü görüyoruz. OSB kümeleşmesi, önemli üniversiteler ve mekatronik bölümleriyle verimli çalışmalar yapmamız şart. İşçi başına üretimi artırırken makineyi daha çok çalıştırmayı planlamalıyız. Bunu madenlerde dijitalleşme ve otomasyon stratejisi olarak görmeliyiz. Madencilikle otomasyonu birleştirmeli, temiz enerjiye odaklanmalıyız. Temiz enerji devrimi ile birlikte birçok madeni daha çok üretmek zorunda kalacağız. Bakır, alüminyum, lityum ve diğer emtiayı 20-30 kat fazla üretmemiz gerekecek”.

27 ÜLKEDEN 529 KATILIMCI

Tüyap Fuarcılık Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Ünal Öztop Maden Türkiye 2021’de 27 ülkeden 529 katılımcı firmanın yer aldığını söyledi ve “2018 yılındaki fuarda bu sayı 448’di. Ziyaretçi kaydı alınan ülkelerimiz 69’dan bu sene yüzde 24 oranında artarak 91’e ulaştı. Fuarımız gerek firma çeşitliliği gerekse temas kurduğu coğrafi çeşitlilikte istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Business Connect Programımız ile fuarımızın etki alanını daha da genişleteceğiz” diye konuştu.

İlgili Haberler