1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Şehir aydınlatmasında yüksek verimlilik arayışı

Şehir aydınlatmasında yüksek verimlilik arayışı

Enerji Günlüğü – Netaş, NEOS Akıllı Şehir Aydınlatma Platformu adını verdiği sistemle şehir aydınlatmasında verimliliği arttıran yerli bir seçenek...

Şehir aydınlatmasında yüksek verimlilik arayışı

Enerji Günlüğü – Netaş, NEOS Akıllı Şehir Aydınlatma Platformu adını verdiği sistemle şehir aydınlatmasında verimliliği arttıran yerli bir seçenek üretti. 

NEOS Platformu, sokak ve cadde aydınlatmasında led ampuller sayesinde %40’a çıkabilen tasarruf oranını %75 civarına çıkarma iddiasıyla piyasaya çıktı. Sistem bu alandaki ürünler arasında, yerli malı seçenek olarak dikkat çekiyor. 

NEOS Akıllı Şehir Aydınlatma Yönetim Platformu, ışık veya hareket sensörlerinin sisteme entegre edilmesi esasına dayanıyor. LED ampuller havanın parlaklığına, aydınlatılacak alanın kullanılıp kullanılmadığına, günün saatlerine göre otomatik olarak açılıp kapanıyor. İhtiyaç duyulan parlaklığa göre oransal aydınlatma (dimleme) da sağlanabiliyor. Sistem elektrik tüketimini aşağı çekerken, bir yandan ampullerin ömrünün uzamasını da sağlıyor. Sistem ayrıca sahadaki cihazların anlık ve gerçek zamanlı olarak harita üzerinde takip edilmesine imkan veriyor. Arıza tespiti de otomatik olarak yapılıyor. Lambaların kalan ömrünü de sistem üzerinde takip edip, bakım onarım çalışmalarının planlamasında daha etkin olmayı sağlıyor. 

Türkiye'de toplam elektrik tüketiminin %2’si genel aydınlatma amacıyla harcanıyor. Bu oran içinde ağırlıklı payı yol ve sokak aydınlatmaları alıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de şehir, sokak, otoyol aydınlatmaları için yılda yaklaşık 3.940 GWh enerji harcanıyor. Bu miktar, 2016 fiyatlarıyla yıllık 1,3 milyar TL’lik bir maliyete işaret ediyor. Birçok kuruluş, elektrik tasarrufu ve operasyonel verimlilik konusunda Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Netaş’ın, şehir aydınlatmasında enerji tasarrufu ve operasyon verimliliği için geliştirdiği NEOS Platformu öncelikli olarak belediyeler, üniversite veya teknokent gibi yerleşkeler, sanayi bölgeleri ve konutlardan oluşan siteler için tasarlanmış.