1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Şarj ağları için Serbest Erişim Platformu kurulacak

Şarj ağları için Serbest Erişim Platformu kurulacak

EPDK, elektrikli araç şarj ağları ve şarj istasyonlarının takibi için Serbest Erişim Platformu kuracak. 

Şarj ağları için Serbest Erişim Platformu kurulacak

Enerji Günlüğü - EPDK, elektrikli araç şarj ağları ve şarj istasyonlarının takibi için Serbest Erişim Platformu kuracak.  

7346 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunundaki tanımlar arasına elektrikli araç, şarj ağı, şarj hizmeti ve şarj ağı işletmecisi kavramlarını da dahil etti. 

Bu kapsamda EPDK, mevcut tüm şarj istasyonlarının gerçek zamanlı olarak görüntülenebilmesi için Serbest Erişim Platformu (SEP) oluşturacak. SEP, kendi arayüzüyle şarj istasyonlarının verilerini canlı olarak gösterecek; standart protokollerle veri değişimi ve diğer işlemlerin takibine imkan verecek. SEP, elektrikli araç kullanıcılarının erişimine de açık olacak ve kullanıcılar şarj ağları ve şarj istasyonlarıyla ilgili her türlü veriye erişebilecekler. 

AĞ İŞLETMECİSİ LİSANSI SAHİPLERİ İSTASYON İŞLETME SERTİFİKASI VERECEK

Şartlarını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde; elektrikli araç kullanıcılarına şarj ağına erişim açarak şarj hizmeti sağlayan ve şarj ağının işletmesini gerçekleştiren tüzel kişiler, lisans alarak şarj ağı işletmecisi olabilecekler. Şarj ağları, en az 2 şarj istasyonundan oluşabilecek. 

Şarj ağı işletmecileri, EPDK tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde; şarj ağı bünyesinde bir veya birden çok şarj istasyonunun, şarj ağı işletmecisi nam ve hesabına kurulması veya işletilmesi amacıyla gerçek veya tüzel kişilere şarj istasyonu işletmecisi sertifikası (yetki belgesi) verebilecekler. 

Şarj ağı işletmeci lisansı sahipleri, lisanslarında belirlenen bölgede veya ülke genelinde oluşturduğu veya oluşturacağı şarj ağına bağlı şarj istasyonu kurulması veya işletilmesi, düzenlediği sertifikalar kapsamında şarj istasyonu kurdurulması veya işlettirilmesi ile elektrikli araç kullanıcıları ile sadakat sözleşmesi yapabilme hak ve yetkisine sahip olacaklar. 

İŞLETME SORUMLULUĞU ŞARJ AĞI İŞLETMECİSİNDE OLACAK

Şarj hizmetinin sağlanmasında asli sorumluluk şarj ağı işletmeci lisansı sahibinde olacak. Şarj hizmetinin sertifikalı şarj istasyonu işletmecisi tarafından sağlanması, şarj ağı işletmeci lisansı sahibinin sorumluluklarını ortadan kaldırmayacak.