1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Sanko Enerji hibrit santraller için kolları sıvadı

Sanko Enerji hibrit santraller için kolları sıvadı

Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, yaklaşık 900 MW gücündeki rüzgâr, jeotermal ve hidroelektrik tesislerinin toplam 100 MW’lik güneş enerjisi yatırımıyla hibrit santrallere dönüşeceğini söyledi.

Sanko Enerji hibrit santraller için kolları sıvadı

Enerji günlüğü - Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, yaklaşık 900 MW gücündeki rüzgâr, jeotermal ve hidroelektrik tesislerinin toplam 100 MW’lik güneş enerjisi yatırımıyla hibrit santrallere dönüşeceğini söyledi.

Türkiye’nin önde gelen elektrik oyuncularından Sanko Grubu, bu unvanını güçlendirecek adımlar atmaya devam ediyor. İnşa halindeki rüzgâr ve jeotermal yatırımlarını tamamlayıp toplam kurulu gücünü 900 MW’nin üzerine çıkarmaya hazırlanan grup, mevcut santrallerini 100 MW’lik güneş santralleri ile hibrit tesislere dönüştürecek. Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, Enerji Günlüğü’nün sorularını cevapladı.

Sanko Enerji’nin kurulu gücü ne kadar?

Sanko Enerji Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden biri. Tamamı yenilenebilir kaynaklara dayalı, bu yıl içinde 1000 MW’a ulaşacak bir kurulu gücümüz var. Bunlar hidroelektrik, rüzgâr ve jeotermal olarak üç alana yayılmış durumda. Şu anda devredeki santrallerimiz, gayet güzel üretim yapıyor. Bunların geçmişi 15 sene öncesine uzanıyor. Yani, yenilenebilir enerjinin megatrend olduğunu çok önceden görmüş bir grubuz.

İnşa halindeki projeleriniz?

Kurulumu devam eden rüzgâr santrali yatırımlarımız var. 2020 yılı sonlarında türbinlerinden bir kısmını devreye aldığımız projeler bunlar. Kalan türbinler de Ağustos’a kadar devreye girmiş olacak. Böylece rüzgârda toplam 300 MW Res kapasitesine ulaşacağız. Yeni devreye girecekler de yenilenebilir enerjji desteğinden, fiyat alım garantisinden yararlanabilcekler. Çünkü 31 Aralık tarihine kadar 1-2 türbini devreye alıp, YEKDEM kapsamına girmeyi garantilemişlerdi.

hakan-yildirim-sanko-enerji-ceo.jpgGeleceğe yönelik yeni projelerinizi sorsak?

Önümüzdeki dönemde hibrit santraller öne çıkacak. Biz de mevcut santrallerimizin içine yardımcı kaynak olarak 100 MW güneş enerji sistemi kuracağız. Rüzgârın esmediği zaman dilimlerinde boşluğu güneş ile tamamlıyorsunuz, hem toplam üretim artıyor hem tesisleriniz daha verimli hale geliyor. Önümüzdeki birbuçuk sene içerisinde bu hibrit yatırımlarını yapacağız.

Portföyünüzdeki jeotermal yatırımlarının durumu nedir?

Jeotermal gerçekten zor bir alan. Sanko Enerji olarak en verimli jeotermal santralleri kurduk. Türkiye’nin en verimli kuyusunu biz açtık. Örneğin tek bir kuyu 25 MW’lik enerji üretiyor. Yani bunu hem verimli hem çevreye duyarlı şekilde geliştirmek önemli. Bizim Salihli’deki hedefimiz, buradaki tesisimizin dünyanın en verimli en çevreci santrali olması. O yüzden örnek santrallere bakıp nasıl daha da iyisini yapabiliriz diyoruz. Salihli Belediyesi’nin şehir ısıtmasına yardımcı oluyoruz.

Salihli’deki ilave ısınma abonelerini destekleyecek gücünüz var mı?

Belediyenin kendi kaynakları var zaten. Biz bu yıl belediyenin sahasına tüm maliyeti bizde olmak üzere 4 tane yeni kuyu açtık ve akışkan miktarını iki katına çıkarttık. Bu sayede ısınan abone sayısı 4 binden 8 bine çıktı. Bu bizim için bir nevi sosyal sorumluluk projesi. Belediyenin üretim kuyularını geliştirmek için de yaklaşık 7-8 milyon TL yatırım yaptık. Enjeksiyon koyularında pompalar eskidi dediler, en iyi pompaları aldık yeniledik. Ekip arkadaşlarımızdan ikisini belediyenin rezervuarını kendi tesisimiz gibi işletmek üzere oraya gönderdik.

Biz Salihli’ye doğalgazı sokmayacağız diyebilir misiniz?

Salihli’nin ısıtılması için kendi jeotermal kaynakları yeterlidir. Biz de bunu geliştirmek için her şeyi yapıyoruz. Jeotermal bu ülkenin yıllardır atıl kalmış kaynağıdır. Bugün 1600 MW’lik jeotermal elektrik santrali var. Türkiye’nin her türlü kaynağını ekonomiye kazandırmamız lazım ama bunu da en çevreci teknolojileri ve yöntemleri kullanarak yapmalıyız. Biz en üst teknolojiyi kullanıyoruz dikkat ediyoruz.

Jeotermal santralinde ‘en çevreci teknoloji’

Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, grubun elektrik üretim yatırımlarında jeotermalin önemli bir yeri bulunduğunu ifade etti. Manisa Salihli’deki 70 MW’lik jeotermal santral projesinde “en çevreci teknolojiyi” kullandıklarını belirten Yıldırım “Aşağıdan gelen akışkanın içindeki enerjiyi alıp yeryüzünü hiç görmeden onu yeniden yeraltına basan bir sistem var. Yani bir kapalı devre kurup sıcak akışkanı onun içinde çeviriyorsunuz aslında. Akışkan hiçbir zaman dışarı çıkmıyor. Dolayısıyla çok çevreci” dedi.

Türkiye’nin RES gücü bu yıl 11 bin MW’ye yükselecek

Hakan Yıldırım, Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 1000 MW rüzgâr santralinin devreye girdiğini belirterek “Şu an inşaatı devam eden 1600 MW rüzgâr projesi daha var. Bugün itibariyle 9363 MW rüzgâr santrali devrede. Bu yılın ilk üç ayında 530 MW’lik yeni RES devreye girdi. Yıl sonuna kadar bu rakam toplamda 1600 MW’yi bulacak. Yani toplam RES kurulu gücü 11bin MW’ye ulaşacak” dedi.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler