Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Paris Anlaşması'nın enerji sektörünün dönüşümünü hızlandıracağını, özellikle temiz enerjiye yapılan yatırımların artacağını söyledi.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen ve Paris’te geçen yıl yapılan Birleşmiş Milletler Paris iklim Değişikliği Taraflar Konferansı COP 21’in enerji sektörüne yansımalarının değerlendirildiği 7. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu'nun açılışında konuşan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Enerjinin daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik adımlar attığı ortaya çıktı. Paris anlaması da enerji sektörünün dönüşümünü hızlandıracaktır. Özellikle temiz enerjiye yapılan yatırımlar artacaktır. Ancak özellikle de emiyonları azaltma konusunda adımlaın artması bütün padaşların daha çok katılımını gerektiriyor. Bir araya gelerek çalışma sayesinde daha az emisyonu sağlayarak ekonomik kalkınma sağlayabiliriz. " dedi.
Global yenilenebilir eneri üretim kapasitesinde 150 GW'lik artış olduğunu ve yüzde 7.82 oranındaki bu artışın Türkiye'nin kurulu kapasitesinin iki katına eşit olduğunu belirten Sabancı, kömür ve petrol fiyatlarındaki düşüklüğün açık enerjiye geçişi biraz güçleştirdiğini ifade etti.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN TEMEL
Enerji verimliliği konusunda kat edilecek daha çok yol olduğunu belirten Sabancı, "Enerji verimliliği iklim değişikliği açısından temeldir. Aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma açısından da temeldir. Emisyonların 2050 yılına kadar azaltılmasıyla global sıcaklık artışı 2 dereceğnin altında tutulabilir. Özellikle enerji verimliliğinini bundan çok önemli rol oynadığını iliyoruz. Enerjideki açığı kapatmak için enerji verimliliğine daha çok sermaye aktarılmalı. Politika yapıcılar engeleri ortadan kaldırmalı. Enerji verimliliğini artırmak için yeni çözümler geliştirmemiz, enerji arz talep zincirini bu açıdan da ele almalıyız" dedi.
PARİS ANLAŞMASI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Paris Anlaşması'nın Türkiye için de önemli bir gelişme olduğunu belirten Sabancı, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle ilgili kollektif çalışmalara katılacağını belirttiğini, emisyonlarda 2023'e kadar yüzde 21 azaltma yapacağını duyurduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin bu konudaki hedeflerine değinen Sabancı şöyle konuştu: "Türkiye 2023'e kadar rüzgardan daha fazla yararlanılması, hidroelektrikten tam kapasite yararlanma, enerji üretim portföyüne nükleerin katılması Türkiye'nin temel hedeflerinden biridir. Aynı zamanda elektrik kayıp kaçaklarının azaltılması da bir başka hedeftir. Türkiye özellikle sanayide enerji verimliliği sayesinde hedeflerini tutturabilir. Türkiye'nin arz talep dengesine de bakmamız gerekiyor. Enerji verimliliğini üretimden iletime, dağıtımdan tüketime kadar bütün aşamalarda artırmamız gerekiyor. Temel kaynağımız enerji verimliliği olacaktır. Bunu etkin şekilde ele almak çok önemli."
Mevcut kömür ve petrol fiyatlarındaki düşüklüğün daha verimli enerji sistemlerine geçişi biraz güçleştiridiğini ifade eden Güler Sabancı, "Özellikle de elektrik ve doğalgaz pazarlarında liberalleştirme olması ve herhangi bir teşvik sağlanmaması enerji verimliliği açısından temeldir. Türkiye enerji ithal eden bir ülkedir. Çok ciddi bir enerji faturası ödüyor. Bu yüzden Türkiye mutlaka yerel kaynaklarını kullanmalıdır. Özellikle de cari hesap açığını kapatmamız çok önemli. Aynı zamanda ekonomisi büyürken enerjisini verimli kullanmak Türkiye açısından çok önemli. Bu nedenle en iyi teknolojileri kullanmalı" dedi.
Mehmet KARA