1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rusya'da eğitim alan 43 genç nükleerci daha Akkuyu'da işe başlıyor

Rusya'da eğitim alan 43 genç nükleerci daha Akkuyu'da işe başlıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) istihdam edilmek üzere Rusya’da eğitim alan 43 genç nükleer mühendisi daha bugün işbaşı yapacak.

Rusya'da eğitim alan 43 genç nükleerci daha Akkuyu'da işe başlıyor

Enerji Günlüğü - Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) istihdam edilmek üzere Rusya’da eğitim alan 43 genç nükleer mühendisi daha bugün işbaşı yapacak. Eğitimi tamamlayanların sayısı 186'ya ulaştı. 

Türkiye, ilk nükleer enerji tesisi unvanına sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni 2023 yılında üretime geçirmeye hazırlanırken, bu alanda nitelikli işgücüne sahip olma çalışmaları da devam ediyor. 2010 yılında Akkuyu NGS için Rusya ile imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma kapsamında Akkuyu’nun işletmesinde çalışmak üzere Türkiye’deki üniversitelerde fen bilimleri ve mühendislik öğrenimi gören öğrenciler arasında yazılı sınavlar ve mülakatlarla yapılan seçimle Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimi almaları amacıyla öğrenciler gönderilmişti. Türkiye, sonraki yıllarda da nükleer eğitimi için Rusya’ya öğrenci göndermeye devam etmişti.

186 NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ

2011-2016 yılları arasında nükleer mühendislik eğitimi için gönderilen öğrencilerden 35’i 2018 yılında, 53’ü 2019 yılında, 55’i de 2020 yılında olmuştu. Genç mühendislerin 43’ü ise bugün mezun oluyor. Böylece Rusya’da nükleer mühendislik eğitimi alan toplam mezun sayısı 186’ya ulaştı. 2022 yılında eğitimini tamamlayacak 58 genç daha Türkiye’nin nükleer mühendisleri arasına katılacak.

ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTELERDEN

Nükleer eğitimi için gönderilecek öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelerde mühendislik eğitimi alan istekliler arasından seçilerek belirleniyor. ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Ankara, İstanbul, Ege, Erciyes, Çukurova, Karadeniz Teknik ve Dicle gibi yurdun dört bir yanındaki üniversitelerde okuyan istekli gençler, Türkiye’deki eğitimlerinden vaz geçerek en baştan yeni bir eğitim programına adım attılar.

EĞİTİM 6.5 YIL SÜRÜYOR

Seçilen öğrenciler nükleer enerjinin kalbi olarak bilinen Moskova Nükleer Fizik ve Mühendislik Enstitüsü MEPhI’nin Moskova ve Obninsk şehirlerinde bulunan kampüslerinde toplam 6,5 yıl süren zorlu bir eğitime tabi tutuldu. İlk yıl Rusça hazırlık ve 5,5 yıl süren uzmanlık eğitimi ile staj programı alan gençler, dünyanın farklı ülkelerindeki benzer projeler için gönderilen öğrencilerle birlikte eğitim aldı. Programa, 2015 yılında Saint Petersburg’daki Saint Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi de dâhil olurken, 6,5 yıl süren bu programdan mezun olanların diplomalarına Türkiye’de YÖK tarafından bütünleşik lisans ve yüksek lisans eğitimi olarak denklik veriliyor.

YÜKSEK LİSANSI DA TAMAMLIYORLAR

2019 ve 2020 yıllarında ise Saint Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi'ne nükleer enerji alanında bu kez yüksek lisans eğitimi için toplam 47 öğrenci gönderildi. Bu öğrencilerden 22’si bu yıl içinde mezun olacak. 25 öğrenci ise 2022’de yüksek lisansını tamamlayacak.

BU YIL 25 GENÇ DAHA GÖNDERİLECEK

Nükleer altında kalifiye işgücü yetiştirme çalışmaları kapsamında bu yıl da 25 öğrencinin yurt dışına gönderilmesi planlanıyor. Mezun olarak Akkuyu Nükleer Anonim Şirketinde göreve başlayan genç uzmanlar Akkuyu Santralinin inşaatında aktif şekilde görev alarak, işletmesinde yer alacakları tesisin kurulumuna da tanıklık etmiş olacak.

Mehme KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler