1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya, Sakhalin-2’de üretime bakım arası verdi

Rusya, Sakhalin-2’de üretime bakım arası verdi

Rusya, Sakhalin-2 projesinde yıllık planlı bakım çalışması için 20 Haziran'dan bu yana petrol üretimini askıya aldı. 

Rusya, Sakhalin-2’de üretime bakım arası verdi

Enerji Günlüğü - Rus hükümeti, ülkenin doğusunda bulunan Sakhalin-2 isimli doğalgaz ve petrol sahasında yıllık bakım molasına başladı. Sakhalin-2, 20 Haziran 2024 tarihinden bu yana yıllık bakım için LNG tesisini kapattı. Kaynaklara göre Sakhalin-2 petrol altyapısındaki bakım çalışmasının Temmuz ayına kadar birkaç hafta sürmesi bekleniyor.

TEMMUZDA SEVKİYAT AZALACAK

Temmuz ayında Sakhalin Blend petrol yüklemelerinin bakım nedeniyle normalin altında üç adet 80.000 metrik tonluk kargo olması bekleniyor. 

Sakhalin Blend petrolü çoğunlukla Çinli rafinerilere satılıyor. Sakhalin-2 petrol projesinin petrol üretimi yılda yaklaşık 4 milyon metrik ton. 

Sakhalin Adası yönetimine göre, hem Sakhalin-1 hem de Sakhalin-2 petrol projelerinin bu yıl 9,8 milyon ton ham petrol ve kondensat üretilmesi bekleniyor.

RUSYA PROJEYE EL KOYMUŞTU

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2022 Temmuz ayında imzaladığı kararname ile, Batı'nın uyguladığı yaptırımlara küresel LNG piyasasındaki arz sıkışıklığını daha da artırabilecek bir misilleme ile karşılık vermişti. Rusya’nın Doğu’sunda bulunan ve İngiliz petrol devi Shell’i ile Japonya’nın da Mitsui ve Mitsubishi şirketlerinin ortak olduğu Sakhalin-2 projesine el koymuştu. 

Sakhalin 2 petrol ve gaz projesinin işletmecisi Sakhalin Energy'nin bütün mülkiyeti, Putin’in imzaladığı kararnameyle Rusya’ya bırakıldı.Sakhalin 2 projesinin operatör şirketi olan Sakhalin Energy'nin yüzde 27,5’i Shell’e, yüzde 12,5’i Mitsui’ye, yüzde 10’u da Mitsubishi’ye aitti. Yüzde 50+1 hisseyi ise Gazprom kontrol ediyordu.