1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya enerji ihracatı Çin enerji ithalatı istiyor

Rusya enerji ihracatı Çin enerji ithalatı istiyor

Rusya günde 1,94 milyon varille, Çin’in en büyük ham petrol tedarikçisi haline geldi. Doğalgaz ve kömür de düşünülürse Rusya Çin’e en çok enerji tedarik eden ülke konumunda.

Rusya enerji ihracatı Çin enerji ithalatı istiyor

Enerji Günlüğü - Rusya günde 1,94 milyon varille, Çin’in en büyük ham petrol tedarikçisi haline geldi. Doğalgaz ve kömür de düşünülürse Rusya Çin’e en çok enerji tedarik eden ülke konumunda.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’ndan yaptığı enerji ithalatının 2023 yılı ve sonrasında artarak devam etmesi bekleniyor. Rusya son 6 aylık dönemde Çin’in en büyük petrol tedarikçisi haline geldi bile.

Covid 19 salgını nedeniyle hammadde piyasalarında yaşanan dalgalanmalar, son dönemde yerini üretim artışına işaret eden hareketliliğe bıraktı. Rusya-Ukrayna Savaşı ile enerji piyasalarındaki altüst oluş da bölgesel tahminleri bir yandan boşa çıkarırken, beklenmedik gelişmelere de neden oldu. Salgın sonrası toparlanma evresini tamamlayan Çin, muazzam miktarlarda enerji yatırımlarına yöneldi. Çin aynı zamanda rekor seviyelerde ithalat da yapıyor. 

DOĞALGAZ TİCARETİ DE ARTACAK

Diplomatik gelişmeler de iki ülke arasındaki enerji ticaretinin yüksek ivmeyle artacağını gösteriyor. Çin ve Rusya arasında inşa edilen doğalgaz boru hattının doğu güzergahı, Aralık 2022’de tamamlandı. Böylece Rus doğalgazı birçok yerleşimi kat ederek sanayi merkezi ve ticaret limanı Şangay'a kadar ulaştı. Hattın 2025 yılına kadar Pekin-Tianjin-Hebei bölgesi ve Yangtze Nehri Deltası bölgesine de doğalgaz ulaştırması planlanıyor. 2025’te doğalgaz ticareti hacminin de yılda 38 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. İki ülke arasındaki ilk doğalgaz boru hattı olan tesis, Sibirya’nın Gücü Projesinin uzantılarından biri. Çin ve Rusya arasında başka boru hatları da inşa edilecek. 

İKİ ÜLKENİN İHTİYAÇLARI ÖRTÜŞTÜ

ABD ve AB ülkelerinin uyguladığı yaptırımlarla, Rusya’nın petrol ihracatı belirgin düzeyde azalmıştı. Dolayısıyla Çin’deki talep artışı ve iki ülke arasındaki sıcak ilişkiler, iki tarafın ihtiyaçlarının birbirini karşıladığı bir denklem oluşturdu. Ülkelerarası ticarette ruble ve yuan kullanılmaya başlanması da ilişkileri ilerletiyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Moskova ziyareti de iki ülke arasındaki ilişkilerin ulaştığı seviyeyi ortaya koydu.

2023’ün ilk 2 ayında Rusya, Suudi Arabistan'ı geçerek Çin'in en büyük petrol tedarikçisi haline geldi. Çin’e ulaşan Rus ham petrolü günde 1,94 milyon varile ulaştı. Suudi Arabistan, Çin’e geçen yıl toplam 87,49 milyon ton veya günde 1,76 milyon varil petrol ihraç etmişti. Suudiler 2019'dan bu yana Çin'in en büyük petrol tedarikçisiydi. Ancak 2023’ün ilk 2 ayında Suudi Arabistan'dan yapılan ham petrol ithalatı, 2022’ye göre %4,7 oranında azalışla 13,92 milyon tona (1,73varil/gün) geriledi.

İki ülke arasındaki ticaretin hacmi 33,8 milyar dolara ulaştı. Rusya doğalgaz, ham petrol, kömür ve tarım ürünleri ihraç ederken, Rusya ise Çin’den elektrikli araçlar başta olmak üzere birçok ürün ithal ediyor.

İlgili Haberler