1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Arktik gazını nükleer denizaltı ile taşıyacak

Rusya Arktik gazını nükleer denizaltı ile taşıyacak

Rusya, Arktik Okyanusunda üretip sıvılaştırdığı doğalgazı (LNG) buz katmanının altında taşıyabilecek nükleer denizaltılar üretiyor. 

Rusya Arktik gazını nükleer denizaltı ile taşıyacak

Enerji Günlüğü - Rusya, Arktik Okyanusunda ürettiği LNG’yi buz katmanının altında taşıyabilecek nükleer denizaltılar üretiyor. 

Rusya, Arktik Okyanusunda ürettiği LNG'yi Asya ülkelerine ve ticaret yaptığı diğer ülkelere nükleer enerjiyle çalışan denizaltılarla taşımayı planlıyor. Nükleer denizaltı LNG taşıyıcıları, 360 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde olacak. Her bir denizlatı 180.000 ton LNG taşıyabilecek. Denizaltılarda, Rusya'nın ileri teknoloji nükleer buzkıran germilerinde kullandığı RITM-200 modeli nükleer reaktörler kullanılacak. 

İHRACAT SORUNLARI ÜRETİMİ DURDURMUŞTU

Bağımsız Rus doğalgaz şirketi Novatek’in işlettiği Arctic LNG 2 Projesi, 2023 Aralık’ta üretime başlamış ancak Batılı ülkelerin yaptırımları ve buz katmanlarının ihracat yollarında yarattığı engeller nedeniyle Nisan ayında üretimi geçici olarak durdurmuştu. Novatek yılda 32,6 milyon metrik ton LNG ihracatıyla küresel ölçekte en büyük 4’üncü ihracatçı konumunda. 

RUSYA ACİL ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

Geçen ay Rusya Federasyonu; nükleer olmayan buzkıran gemileri üretimi için Hindistan’la bir anlaşmaya vardı. Çin Halk Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu’nun denizcilik alanındaki çeşitli işbirliklerine rağmen Hindistan’ın tercih edilmesi ise tartışmalara neden olmuştu. Ancak Çin, Güney Kore ve Japonya’daki tersanelerin kapasiteleri 2028 yılına kadar tamamen dolu. Rusya’nın ise bu konuda acelesi var gibi görünüyor.  

LNG NAKLİYESİNDE YENİ MODEL

Yeni buzkıran gemilerinin Rus filosuna katılması yüzeyde seyreden gemiler için çözüm olabilir. Ancak her durumda hem daha pahalı hem de mevcut konjonktürde güvenlik sorunlarını da dikkate almak gerekiyor. Nükleer denizaltı taşıyıcıları bu nedenlerle gündeme geldi. Böylece uluslararası LNG ticaretinde tamamen yeni bir taşımacılık biçimi gelişiyor. 

Denizlatı LNG taşıyıcılarının inşası için Rusya'nın nükleer enerjiyle ilgili ArGe kuruluşu Kurçatov Enstitüsü ile kamu enerji şirketi Gazprom birlikte çalışıyor. Proje, gaz taşıyıcısı gemilerin buz katmanları yüzünden Arktik Okyanusunu geçemediği aylarda LNG taşıyabilmek amacıyla geliştirildi. Arktik Okyanusunun yılın 9 ayını donmuş halde geçirdiğini ve Rusya’nın Arktik Okyanusunda 24.150km kıyısı olduğunu da hatırlamakta yarar var.

İlgili Haberler