Enerji Günlüğü - Rus petrol şirketi Rosneft'in CEO'su Igor Sechin (İgor Seçin), enerjinin geleceğine dair çeşitli açıklamalarda bulundu. Çetin, dünyanın en zengin yüzde 10'luk kesimi, tüm CO2 emisyonlarının yarısından sorumlu iken, Afrika kıtasının tamamı, dünyadaki emisyonların yüzde 4'ünden azını ürettiğini söyledi.
Enerji dönüşümüne dair açıklamalarda bulunurken, petrolün küresel enerji bileşiminin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturmaya devam edeceğini savunan Seçin, "Yeşil geçiş konseptinin başarısızlığı artık açıkça görüldüğüne göre, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına uygun, güvenilir ve emniyetli bir enerji tedariği için yeni bir strateji geliştirmemiz gerekiyor" dedi.
Aynı zamanda, enerji piyasasında Batılı ülkelerin politikalarından kaynaklanan bir dengesizliğin de söz konusu olduğunu kaydeden İgor Seçin, “Çoğunluğun çıkarlarına odaklanmak gerekiyor. Enerji geçişi dengeli olmalı ve çoğunluğun, yani gelişmekte olan ülkelerin enerji tüketiminin önümüzdeki yıllarda artmasını sağlayacak çıkarlarına hitap etmeye odaklanılmalıdır” ifadesini kullandı.
EMİSYONLARIN %65’İ GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN
İklim krizine en fazla katkıyı gelişmiş ülkelerin sağladığına dikkat çeken Rosneft CEO'su Seçin, “Son 200 yılda üretilen kümülatif emisyonların yüzde 65'i gelişmiş ülkelerden kaynaklı. Dünyanın en zengin yüzde 10'luk kesimi, tüm CO2 emisyonlarının yarısından sorumludur. Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi, dünya nüfusunun en yoksul yüzde 50'sinden iki kat daha fazla karbondioksit emisyonuna neden oluyor. Afrika kıtasının tamamı, dünyadaki emisyonların yüzde 4'ünden azını üretiyor” dedi.
“ELEKTRİKLİ ARAÇLAR HER DERDE DEVA DEĞİL”
“Elektrikli araçlar her derde deva değil” diyen Seçin, özellikle büyük mega kentlerde elektrikli araçlara geçişin maliyetinin milyarlarca dolar olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Rosneft Başkanı İgor Seçin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Elektrikli araç sübvansiyon politikalarının gözden geçirilmesi, Batılı ülkelerin başlangıçta araçların elektrifikasyonuna yaklaşırken planlama eksikliğini ve acelesini ortaya koyuyor. Birkaç yıl önce yüksek sübvansiyonlarla alıcı çekmeyi başaran Batılı hükümetler, şimdi bütçe açıklarını kapatmak için elektrikli araçlara vergi uygulamayı planlıyor.”