1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom Özbekistan’da küçük nükleer reaktörler kuracak

Rosatom Özbekistan’da küçük nükleer reaktörler kuracak

Rusya, Özbekistan’da toplam 330 MW kurulu gücünde nükleer enerji santrali kuracak. Rosatom'un kuracağı santral, eski Sovyet Orta Asya cumhuriyetlerinde bir ilk olacak.

Rosatom Özbekistan’da küçük nükleer reaktörler kuracak

Enerji Günlüğü - Özbekistan'ın ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan lideri Şavkat Mirziyoyev ile Moskova'nın Özbekistan'da küçük bir nükleer enerji santrali inşa etmesi için anlaşma imzaladı. 

Rusya Devlet Başkanı'nın Özbekistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, Rusya ve Özbekistan devlet başkanlarının katılımıyla iki ülke arasında protokol imzalandı. Protokol, Özbekistan'da bir nükleer enerji santralinin inşasında işbirliğine ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma'yı değiştirerek, işbirliğini Özbekistan'da bir Rus projesine dayanan küçük bir nükleer enerji santralinin inşasını da kapsayacak şekilde genişletti.

ORTA ASYA’DA BİR İLK

Anlaşma hayata geçirilirse, Özbekistan'da kurulacak nükleer santral Orta Asya'da bir ilk olacak ve Rusya'nın bölgedeki etkisini daha da arttıracak. Beş eski Sovyet Orta Asya cumhuriyetinin hiçbirinde nükleer santral bulunmuyor. Özbekistan ve Kazakistan ise uranyum üreticisi. 

TOPLAM 330 MW’LIK 6 REAKTÖRLÜ SANTRAL KURULACAK

Rus devlet enerji şirketi Rosatom’un açıklamasına göre proje kapsamında her biri 55 megavat (MW) kapasiteli toplam altı reaktör inşa edilmesi öngörülüyor. İki ülke daha önce 2400 MW'lık daha büyük kapasiteli bir nükleer enerji santrali inşa etmeyi görüşüyordu.

ÖZBEKİSTAN KENDİ URANYUM REZERVLERİNE SAHİP

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, Putin ile görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada projeyi "hayati" olarak nitelendirdi ve Özbekistan'ın "kendi büyük uranyum rezervlerine" sahip olduğunu belirtti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise "Özbekistan'ın nükleer enerji pazarında etkin bir şekilde çalışmak için her şeyi yapma" sözü verdi. Putin ayrıca Özbekistan'a gaz sevkiyatını arttırma sözü verdi.