Enerji Günlüğü - Romanyalı kömür yakıtlı elektrik üreticisi CE Oltenia şirketi, sera gazı emisyonları ödeneği için altı banka grubundan 105 milyon euro tutarında kredi alacak.
Romanya’nın ikinci büyük elektrik şirketi CE Oltenia’nın başkanı Sorin Boza, karbon kredisi satın alabilmek için altı banka grubu ile 105 milyon euro tutarında bir kredi sözleşmesi imzalamaya yakın olduklarını belirtti.
Güçlü bir şirket olduklarını ve borçlarının bulunmadığını ve bu nedenle krediyi alacakları konusunda rahat olduğunu belirten Boza, hükümetin yakında kapasite rezervi mekanizmasını hayata geçireceğini kaydetti. Kısa süreli elektrik kesintilerinde kullanılmak üzere, herhangi bir zamanda kullanılabilir bir kapasitenin hazır bulundurulması anlamına gelen bu mekanizmanın tüm Avrupa’da uygulanmakta olduğunu ve bunun için kömür santrallerine ödenen paranın bir yardım olmadığını da kaydetti.
Ayrıca, CE Oltenia ve diğer kömür yakıtlı elektrik üreticileri, revize edilmiş acil durum yönetmeliği (OUG 114/2018) uyarınca enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlere uygulanan % 2 gelir vergisini ödemekten muaf tutuluyor.
Kyoto Protokolü kriterleri, CO2 emisyon değerleri yüksek olan şirketlere CO2 kredisi kullanma zorunluluğu getiriyor. Kyoto Protokolü ile birlikte 1 ton karbondioksit salınımına eşdeğer bir tanım olan “Karbon Ofset Kredisi” kullanılmaya başlanırken karbon kredisi birimi “ton karbondioksit” eşdeğer “tCO2e” olarak tanımlandı.
Karbon kredileri, Temiz Kalkınma Mekanizması (CDM) isimli bir Birleşmiş Milletler (BM) programı tarafından üretiliyor. Kyoto Protokolünün 12. maddesi tarafından düzenlenen bu esneklik mekanizmasında, karbondioksit salım hedefi belirlemiş bir ülke, hedef belirlememiş az gelişmiş bir ülkeyle işbirliğine giderek o ülkede sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik projeler yaparsa, kendi ülkesinde daha fazla karbondioksit salım hakkı kazanıyor.