Enerji Günlüğü - OPEC+ grubu, Ağustos ayından itibaren günlük 9,6 milyon varil olarak uygulanan petrol arzı kesintilerini 2 milyon varil kadar gevşetecek.
Yıla varil başına 60-65 dolar civarında başlayıp Mart-Nisan aylarında hem arz hem talep tarafından aynı anda gelen şoklarla son yıllardaki en düşük seviyelerine gelen petrol fiyatlarını desteklemek için mayıstan beri rekor seviyede arz kesintisi uygulayan OPEC+ grubu enerji ve petrol bakanlarının video konferans sistemi üzerinden katıldığı 20. Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) Toplantısı sona erdi. OPEC lideri Suudi Arabistan'ın Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 23 ülkeden oluşan ve OPEC+ adıyla bilinen grubun günlük ham petrol üretimini 1 Mayıs-31 Temmuz döneminde 9.7 milyon varil azaltma anlaşmasının devam ettiğini dile getirdi. Söz konusu miktarın 2 milyon varil azaltılmasının kararı alındığını duyuran bin Selman, OPEC+ ülkelerinin ham petrol üretim kesintisi miktarının 1 Ağustos'tan itibaren günlük 7.7 milyon varil olacağını söyledi.
AĞUSTOS'TA BAZI TELAFİ KESİNTİLERİ YAPILACAK
Ancak bazı OPEC+ üyesi ülkelerin Mayıs ve Haziran’da kotalarının üzerinde üretim yaptığı için bu ülkelerin Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ek kesinti yaparak durumlarını telafi edeceğine işaret eden bin Selman, bu durumda OPEC+ grubunun toplam üretim kesinti miktarının Ağustos ayında günlük 8.1 milyon varil seviyesinde olmasının beklendiğini aktardı.
OPEC'in bir sonraki JMMC Toplantısı 18 Ağustos'ta düzenlenecek.
OPEC ÜRETİM ARTIŞI İHRACATA YANSIMAYABİLİR
Öte yandan bazı enerji uzmanları petrol üretimindeki bu artışın ihracata yansımayabileceğine dikkat çekiyorlar. Enerji piyasaları uzmanı Dr. Anas Alhajji, Covid-19 salgını nedeniyle Körfez ülkelerindeki insanların yurtdışına çıkmayarak yazı büyük oranda evlerinde geçirecek olmaları nedeniyle OPEC üretim artışının ihracata yansımayabileceğini ifade etti. Bu durumun elektrik tüketimini arttıracağını, bu ülkelerdeki elektrik üretiminde petrol kullanımının yüksek olması nedeniyle de petrol talebinin artabileceğini kaydeden Alhajji, ayrıca petrol üretimi düşüşüne bağlı olarak düşen gaz üretiminin de artan elektrik talebini karşılamak üzere elektrik üretiminde daha fazla petrol kullanımını arttırabileceğini belirtti. Alhajji, “Kısacası üretimdeki artış başka, ihracat başka bir şeydir” ifadesini kullandı.