Enerji günlüğü - Petrolde talep artışındaki yavaş ilerleme ve rafineri marjlarının düşmesine dayalı ikinci bir düşüş beklenirken, stoklarda 2021'e kadar azalma beklenmiyor.
Nisan ayında küresel petrol fiyatlarında gerçekleşen büyük düşüşten sonra Mayıs ayındaki toparlanma eğilimi, fazla sürmedi. Rafineri kar marjlarındaki düşüş ve talep artışının fiyat artış hızına yetişememesi nedeniyle petrol fiyatlarında ikinci bir düşüş trendi bekleniyor.
Dünya Gazetesi’nden Hilal Sarı’nın haberine göre petrolde işler tekrar kötüleşebilir. Fiyatlardaki gelişmeler, dört temel etkene bağlanıyor. Bunlardan biri Covid-19 ile ilgili karantina tedbirlerinin gevşetilmesiyle meydana gelen talep artışının, fiyat artışına paralel gitmiyor oluşu. İkincisi ise rafinerilerin kar marjındaki büyük azalış. Bu iki olgu, fiyat düşüşünde öncelikli etkenler olarak dikkat çekiyor.
STOKLARDA 2021’E KADAR AZALMA BEKLENMİYOR
Öte yandan, halen artan ve 2021’in ilk çeyreğine kadar azalma eğilimi beklenmeyen petrol stokları da gelişmelerde etkili oldu. Böyle giderse Brent petrolünün yeniden 35 dolar seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bir başka önemli etken ise ham petrol satış fiyatıyla, ‘crack spread’ olarak da bilinen petrol ürünlerinin satış fiyatı arasındaki marjın giderek artması oldu.
Yüksek stok düzeyinin sorun olmaya devam edeceğini öngören uzmanlar, Çin’in alımlarını yavaşlatmasının da, kısa vadede fiyatları aşağı yönde etkileyeceğini tahmin ediyor.