Enerji Günlüğü - Özgün Grup Eskişehir’de kuracağı 4,5 MW’lık biyokütle tesisinde günde 95 ton biyobozunur atık işleyerek elektrik ve gübre üretecek.
Özgün Grup Ziraat Hayvancılık ve Tic. A.Ş. tarafından Eskişehir ili, Mahmudiye İlçesi, Türkmenmecidiye Mahallesi’nde 4,503 MW kapasiteli biyometanizasyon ve organik gübre işleme tesisi kurulması ve işletilmesi planlanıyor.
50 milyon lira değerindeki proje kapsamında kurulacak olan Özgün Grup Biyometanizasyon Tesisi ve Organik Gübre İşleme Tesisi’ne gelecek olan organik içerikli atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik ve ısı enerjisi üretimi için kullanılacak.
Kurulacak kojenerasyon sistemi toplam gücü ise 4,503 MWe/4,632 MWm olacak şekilde dizayn edilecek. Bunun için tesiste 50 ton/gün hayvansal dışkı ve 45 ton/gün tarımsal atık (30 ton/gün pancar yaprağı ve 15 ton/gün ayçiçek sapı) olmak üzere toplam 95 ton/gün ton biyobozunur atık işlenecek.
Tesiste 3 adet gaz motoru bulunacak. Temiz metan olarak biyotemizleyiciden çıkan gaz, belli basınç ve sıcaklığa sabitlenerek jeneratör odasına gönderilecek. Biyogaz jeneratörleri biyogazı yakarak elektrik üretecek. Üretilen alçak gerilim (400V) elektrik, yükseltici trafolar ile yükseltilerek orta gerilim hattına (31500V) verilerek devlete satışı gerçekleşecek.
YILDA 18 BİN TON ORGANİK GÜBRE ÜRETİLECEK
Biyometanizasyon prosesi kapsamında anaerobik fermantasyon sonrasında sıvı ve katı form olmak üzere iki form halinde ayrılan işlenmiş fermente ürün elde edilecek. Söz konusu sıvı kısmı, öncelikle sıvı fermente ürün deposuna alınarak gübre olarak değerlendirilecek.
İşlenmiş fermente ürünün, katı kısmı ise depolanmak ve satışa sunulmak üzere katı fermente ürün binasına oradan da organik gübre işleme tesisine alınacak. Tesiste 70 ton/gün katı fermente ürün işlenerek 18.000 ton/yıl organik gübre üretilecek.
Enerji Günlüğü