1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ortadoğu’da sular duruldu!

Ortadoğu’da sular duruldu!

Enerji Günlüğü - İsrail, Ürdün ve Filistin arasında su kaynaklarının değiş-tokuşu ve satışına ilişkin bir anlaşma imzalandı. Ölü Denizi kurtarmayı...

Ortadoğu’da sular duruldu!

Enerji Günlüğü - İsrail, Ürdün ve Filistin arasında su kaynaklarının değiş-tokuşu ve satışına ilişkin bir anlaşma imzalandı. Ölü Denizi kurtarmayı hedefleyen projeyle aynı zamanda Kızıldeniz ile Ölü Deniz arasındaki rakım farklılığından faydalanılarak hidro elektrik elde edilecek.

China Radio İnternational’in Türkçe online sitesindeki bir habere göre, İsrail, Ürdün ve Filistin'in ilgili bakanları, bölgedeki su kaynakları sıkıntısını çözmek amacıyla Kızıldeniz'i Ölü Deniz'e bağlayacak su boru hattını da içeren anlaşmayı imzaladılar. Anlaşma, 9 Aralık Pazartesi günüDünya Bankası'nın Washington'daki merkezinde imzalandı.

ÜRDÜN'DE 180 KİLOMETRE BORU HATTI YAPILACAK

Anlaşma uyarınca, Ürdün'de 180 kilometre uzunluğunda bir boru hattı inşa edilecek. Boru hattı Ölü Deniz'in günden güne kuruması ve bunun getirdiği olumsuz etkileri azaltmak için her yıl Kızıldeniz'in kuzeyindeki Akabe Körfezi'nden 100 milyon küp suyu Ölü Deniz'e gönderecek. Projeye ilişkin ihale belgesinin de kısa zamanda açıklanması bekleniyor.

HER YIL YAKLAŞIK 80 MİLYON METREKÜP DENİZ SUYU ARITILACAK

Anlaşmada, her yıl Kızıldeniz'den yaklaşık 200 milyon metreküp su alınacağı belirtildi. Anlaşmaya göre, Ürdün'ün liman kenti Akabe'de deniz suyu arındırma fabrikası kurulacak, her yıl yaklaşık 80 milyon metreküp deniz suyu bu fabrikada arıtılacak. Arındırılmış sudan 30 ile 50 milyon metreküpü İsrail'in güneyindeki Arava ve Eliat kentlerine, diğer 30 milyon metreküpü ise Ürdün'ün güneyine gönderilecek. İsrail, ülkenin kuzeyindeki Kinneret Gölü'nden Ürdün'ün kuzeyine 50 milyon metreküp su tedariki daha yapacak. Filistin ise her yıl İsrail Devlet Su İşleri Şirketi'nden 20 milyon metreküp daha fazla su satın alabilecek.

ELEKTRİK DE ÜRETİLECEK

Bunun dışında projeyle, kurulacak bir Hidroelektrik Santral ile Kızıldeniz ile Ölü Deniz arasındaki rakım farklılığından faydalanılarak elektrik elde edilecek.

ANLAŞMA İSRAİL ÜRDÜN İYİ İLİŞKİLERİNİN DE İTİCİ GÜCÜ

Ortadoğu bölgesinde su kaynakları sıkıntısı söz konusu. Çeşitli ülkeler arasında su kaynaklı çelişkiler de sık sık ortaya çıkıyor. Söz konusu anlaşma İsrail, Ürdün ve Filistin'in su gereksinimini karşılamanın yanı sıra, dış ilişkilere de yardımcı olacak.

Dünya Bankası'ndan su kaynakları uzmanı Alexander McPhail, İsrail'in Ürdün'le iyi ilişkilerini korumasında bu anlaşmanın itici bir güç olduğuna işaret etti. McPhail ayrıca, İsrail'in ülkenin güneyini, Ürdün'ün ise kuzeyini geliştirmek için daha fazla su kaynağına ihtiyaç duyduklarını söyledi.

TARİHİ ÖNEM TAŞIYAN ANLAŞMAYLA BİR HAYAL GERÇEKLEŞTİRİLECEK

İsrail Enerji ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Silvan Şalom, "tarihi" önem taşıyan anlaşmayla bir hayalin gerçekleştirileceğini kaydetti. Şalom, diplomasi, ekonomi, çevre ve strateji bakımlarından büyük öneme sahip bu anlaşmadan İsrail ve bütün Ortadoğu bölgesinin faydalanacağının altını çizdi.

PROJE ESKİLERE DAYANIYOR

İsrail, Ürdün ve Filistin arasında su kaynakları alanındaki işbirliği projesi yıllar önce başladı. Plana göre, Kızıldeniz'i Ölü Deniz'le bağlayan dört boru hattı inşa edilecek. Ancak, Dünya Bankası tarafından bu yılın Ocak ayında yayınlanan üç değerlendirme raporuna göre, projeler birçok zorlukla karşı karşıya bulunuyor. Dünya Bankası'nın tahminine göre, bütün projelerin gerçekleştirilmesi için yaklaşık 10 milyar dolar gerekiyor. Ayrıca çevre uzmanları, Kızıldeniz'deki suyun Ölü Deniz'e gönderilmesinin kırmızı yosunların aşırı üremesi ve alçı taşının oluşumuna yol açabileceğinden kaygılanıyor.

Dolayısıyla söz konusu anlaşmayla ortaya konan boru hattı planı bir test olacak. Bilim insanları da projenin etki ve sonuçlarını araştıracak.