1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Önlisanslarda ortaklık değişikliği onay muafiyeti daraltıldı

Önlisanslarda ortaklık değişikliği onay muafiyeti daraltıldı

Önlisans sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapısı değişikliği için EPDK onayından muafiyetinin kapsamı daraltıldı.

Önlisanslarda ortaklık değişikliği onay muafiyeti daraltıldı

Enerji Günlüğü - Önlisans sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapısı değişikliği için EPDK onayı alma muafiyetinde kapsam daraltıldı. 

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Düzenleme önlisans alan projelerle ilgili ortaklık yapısı değişikliklerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) onayına tabi olma zorunluluğunda, istisna olarak sayılan kuralların kapsamı dışına çıkarılan bazı durumları bildiriyor. 

Buna göre yine lisans alınıncaya kadar veraset ve iflas nedenleri dışında önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısının doğrudan veya dolaylı olarak değişmesi, paylarının devri veya payların devri sonucunu doğuracak iş ve işlemler yapılamayacak; ancak EPDK’nın bildirdiği bazı durumlarda, EPDK onayına gerek olmadan ortaklık yapısı değişikliği yapılabilecek. 

Yeni düzenleme EPDK’nın onaya tabi olmayan durumlar listesinde istisna olan; yani mutlaka onaya tabi olması gereken ve EPDK’nmın bilgilendirilmesi gereken aşağıdaki özel durumları tarif etti. 

  • Önlisans sahibi bir tüzel kişinin ortaklık yapısında, yurt dışında kurulmuş olan ortaklıkların ortaklık yapılarında oluşan değişiklikler sebebiyle gerçekleşen dolaylı pay sahipliği değişiklikleri.
  • Önlisans sahibi tüzel kişinin önlisansına derç edilmiş tüm dolaylı pay sahiplerinin pay oranları değişmeksizin doğrudan ortak haline gelmesi sonucunu doğuran değişiklikler ile tüm doğrudan pay sahiplerinin pay oranları değişmeksizin dolaylı pay sahibi haline gelmesi sonucunu doğuran değişiklikler.
  • Önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında kontrol değişikliği oluşturmayacak şekilde yapılan doğrudan veya dolaylı pay değişiklikleri.
  • Sermayesinin yarısından fazlası doğrudan veya dolaylı olarak kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan önlisans sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapısında, kamu kurum ve kuruluşu niteliğini haiz ortak dışında yeni ortak alınmamak kaydıyla, sermaye artışı ve/veya ortakların değişmesinden kaynaklanan doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişiklikleri. 
  • 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri kapsamında, önlisans sahibi tüzel kişi ile bu tüzel kişinin doğrudan ve dolaylı tüzel kişi ortaklarının kendi paylarını iktisap etmesi sonucu, söz konusu önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında gerçekleşen doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişiklikleri. 
  • Yurt dışında kurulmuş tüzel kişilerce veya bu tüzel kişilerce kontrol edilen ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında kurulmuş tüzel kişiler tarafından, yurt dışı kaynak kullanılması suretiyle önlisans sahibi tüzel kişilikte gerçekleştirilen doğrudan veya dolaylı pay edinimleri. 
  • Önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında doğrudan veya dolaylı paya sahip olan ve eşler ile aralarında birinci derece kan hısımlığı bulunan gerçek kişiler arasında yapılan pay devirleri sonucunda söz konusu önlisans sahibi tüzel kişinin ortaklık yapısında gerçekleşen doğrudan veya dolaylı ortaklık yapısı değişiklikleri…  

Bu kapsamda EPDK onayı alınmadan ortaklık yapısı değişikliği yapılması halinde, söz konusu önlisans, iptal edilecek.