1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Omnia Nişasta, Adana tesisinde 24 MW’lık kojenerasyon tesisi kuracak

Omnia Nişasta, Adana tesisinde 24 MW’lık kojenerasyon tesisi kuracak

Omnia, Adana’nın Sarıçam ilçesinde bulunan Kimyasal Türevli Endüstriyel Nişastalar Üretim Tesisi’nde üretim arttırılacak. Ayrıca tesise 24 MWe kapasiteli kojenerasyon ünitesi ilave edecek.

Omnia Nişasta, Adana tesisinde 24 MW’lık kojenerasyon tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Omnia Nişasta, Adana’daki Mısır Nişastası, Glukoz, İzoglukoz ve Kristal Fruktoz Üretim Tesisine, ısıl gücü 99,5 MW olan kömür yakıtlı buhar kazanı ve 24 MWe kapasiteli kojenerasyon ünitesi ilave edecek.

Omnia Nişasta San. ve Tic. A. Ş., Adana İli, Sarıçam ilçesi ,Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde Nişasta, Maltodekstrin, Glikoz, Fruktoz, Kristal Fruktoz , İnvert Şeker , Sıvı Şeker üretimi yaptığı Kimyasal Türevli Endüstriyel Nişastalar Üretim Tesisi’nde  kapasite artışı planlıyor. Şirket ayrıca tesise ısıl gücü 99,5 MW olan Kömür Yakıtlı Buhar Kazanı ve elektrik üretim kapasitesi 24 MWe olan Kojenerasyon Ünitesi ilave etmeyi planlıyor.

97 milyon TL değerindeki proje kapsamında tesiste üretim artışı ile ilgili olarak mevcut Makine ekipmanın yüksek kapasiteli makine ekipman ile değiştirilerek üretim kapasitelerinin artırılacak. İlave edilecek kömür yakıtlı buhar kazanı için 1500 m2 ve Kojenerasyon ünitesi için 300 m2 ek bina yapılacak. 

MEVCUT BUHAR KAZANLARI YEDEKTE BEKLETİLECEK

İşletmede 2 adet doğalgaz yakıtlı ve 2 adet kömür yakıtlı buhar kazanı bulunuyor. Tesiste bir adet akışkan yataklı yakıt olarak kömür kullanan 1 adet buhar kazanı ilavesi ile buhar jeneratörlü 2 adet kojenerasyon ünitesi ilavesi ile elektrik enerjisi üretimi sağlanacak. Tesise 1 adet Kömür Yakıtlı Buhar Kazanı ilavesi edilmesi ile tesiste bulunan 3 adet buhar kazanı kullanılmayacak olup, yedek olarak bekletilecek.

Buhar türbini, yüksek basınç altında olan buharın sahip olmuş olduğu termal enerjiyi, mekanik enerjiye dönüştüren bir makinedir. Buhar türbini oldukça güvenli, ekonomik ve verimli bir güç üretme yöntemidir. Bu mekanik enerji jeneratör yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülebildiği gibi, proseslerdeki pompa, fan gibi ekipmanları çalıştırmak için de kullanılmaktadır. Tesise ilave edilecek Yakıt olarak kömür kullanan Akışkan Yataklı kömür kazanının kapasitesi saatte 110 ton olacak ve 24 MWe elektrik üretimi gerçekleşecek.

Enerji Günlüğü