1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Oknal Bolu’da jeotermal kökenli gaz arayacak

Oknal Bolu’da jeotermal kökenli gaz arayacak

Oknal Sınai, Bolu’da 17 adet sondaj kuyusu açarak jeotermal kökenli gaz (CO2) arayacak.

Oknal Bolu’da jeotermal kökenli gaz arayacak

Enerji Günlüğü - Oknal Sınai, Bolu’da 17 adet sondaj kuyusu açarak jeotermal kökenli gaz (CO2) arayacak.

Oknal Sınai Tıbbi Gazlar Gıda Petrol Taşımacılık Mad. İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından Bolu İli, Merkez İlçesinde AR- 2020/01 ruhsat numaralı sahada jeotermal kökenli gaz arama çalışması yürütmeyi planlıyor. Projenin değeri 750 bin TL olarak tahmin ediliyor. 

Proje kapsamında jeotermal kökenli gazın (CO2) durumunu tespit edip üretime geçilebilmesi için yeterli olup olmadığını belirlemek amacıyla

çoğu tarım alanları içerisinde yer alan toplam 17 noktada sondaj yapılacak. Maksimum 600 metre derinliğe kadar yapılacak sondaj çalışmaları sırasında karbondioksite rastlanmaması durumunda jeotermal kaynağa ulaşmak maksadıyla delme işlemine devam edilecek. Kullanılabilir jeotermal kaynağa rastlanması durumunda ise, sondaj çalışmaları tamamlanarak kuyu ağzı kapatılacak.  

DENİZLİ, NİĞDE VE AKSARAY'DA ÜRETİLİYOR

Yeraltı kaynaklarından elde edilen doğal karbondioksit, Türkiye’de başlıca Denizli Kızıldere Havzası, Niğde Kemerhisar Havzası ve Aksaray Havzasında üretiliyor. Atmosferde yaklaşık olarak %0,035 oranında, yer altı kaynaklarında da doğal olarak bulunan karbondioksit (ticari adıyla “KURU BUZ”), çok yönlü özellikleri sayesinde enerji sektörü de dahil olmak üzere birçok endüstride zengin ve geniş bir kullanım alanına sahip. Karbondioksit amonyak üretim tesislerinde baca gazı geri kazanılarak ve endüstriyel etanol fermantasyon tesisleri, petrol rafinerileri, hidrojen reformer üniteleri ve çeşitli Petro-kimya tesislerinde yan ürün olarak da üretiliyor. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler