1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. NYT: Rumlar, Türkiye ile işbirliğine mecbur

NYT: Rumlar, Türkiye ile işbirliğine mecbur

Enerji Günlüğü - The New York Times (NYT), geçtiğimiz hafta İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ile başlayan iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin...

NYT: Rumlar, Türkiye ile işbirliğine mecbur

Enerji Günlüğü - The New York Times (NYT), geçtiğimiz hafta İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ile başlayan iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin Doğu Akdeniz'deki enerji denklemini kökünden değiştirdiğini yazdı. “Kıbrıs için Türkiye ile aniden iyi geçinme ihtiyacı” başlıklı haberinde gazete, İsrail'in Türkiye ile arasını düzeltme yoluna sokmasının ardından İsrail doğalgaz kaynaklarının da Güney Kıbrıs yerine Türkiye’yi ve Türkiye aracılığıyla Batı'ya ihracının ciddi bir ihtimal olarak ortaya çıktığına dikkat çekildi. Haberde, bu durumun da tek kaybedeninin Rum tarafı olduğunu yazdı. Gazete, Rumların da oluşan yeni şartlar altında ve özellikle de son dönemde yaşadıkları mali sorunlar göz önüne alındığında, bölünmüş Ada'nın çevresindeki doğalgaz rezervlerinin pazarlanması için Türkiye ile arasını iyi tutmasının artık bir zorunluluk olduğunu savundu.

NYT’nin haberinde Rumların yaşadıkları mali krizden çıkış için birkaç gün önce imza atmaya mecbur kaldıkları 10 milyar Euro'luk çokuluslu kurtarma paketi ve Türkiye-İsrail hattındaki yeni duruma atıfta bulunarak “heveslerinin çifte darbe aldığı” belirtildi. Ankara'nın Ada'daki Türklerle adil taksim edilmesini istediği doğalgaz gelirlerinin gerçekleşmesi için Rumlar daha önce İsrail'in de doğalgazını ihraç etmek için kullanabileceği bir Akdeniz altı hatta güveniyordu. Yapılan pek çok maliyet ve fizibilite analizinde ise bölgedeki yeni şartlar çerçevesinde İsrail'in doğalgazı ihracı için Türkiye rotasını kullanmasına kuvvetli ihtimal olarak bakılıyor. Bu durumda Kıbrıs sularında çıkarılacak gaz için de tek istikamet Türkiye olarak beliriyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da benzer bir yaklaşımı göstermiş ve “O gazın gidebileceği tek yer Türkiye. Başka hiçbir yere gidemez. Bu çevreye baktığınızda enerji açığı olan ve enerji ihtiyacı olan hangi ülke var? Peki transit gelip Avrupa'ya gitmek istese nereden gidecek? Ya denizin altından Girit'e, oradan Yunanistan'a orada öyle büyük fay kırıkları var ki, oradan geçmesi mümkün değil. Yani mecburlar” ifadelerini kullanmıştı.