1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer santralde sanal tur

Nükleer santralde sanal tur

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS'yi kurmaya hazırlanan Ruslar'ın geliştirdiği Türkçe mobil uygulamayla akıllı telefonlar ve tabletlerde sanal nükleer santral...

Nükleer santralde sanal tur

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS'yi kurmaya hazırlanan Ruslar'ın geliştirdiği Türkçe mobil uygulamayla akıllı telefonlar ve tabletlerde sanal nükleer santral kurulabiliyor.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santralini (NGS) inşa edecek olan Akkuyu Nükleer AŞ, nükleer santral çalışma prensiplerinin ana hatlarıyla gösterildiği mobil uygulama programını Türkçe olarak kullanıcıların hizmetine sundu.

Uygulama sayesinde kullanıcılar, akıllı cep telefonları ve tabletleri ile “bir nükleer güç santrali” oluşturabiliyor. Ücretsiz indirilebilen uygulama, Rus tasarımı ‘3+’ nesil nükleer güç santrallerinde üretim teknolojileri ve tasarımını tanıma olanağı sağlıyor.

ACİL DURUMLARDA NELER YAPILABİLİR?

Uygulamada, interaktif olarak nükleer santralin ağır dış etkilere (deprem, uçak çarpması, kar yükü) karşı dayanıklılığı ve acil durum modunda güvenlik sistemlerinin çalışması (boru hattı kırığı) gösteriliyor. Ayrıca kullanıcının nükleer tepkimeyi durdurmasına ve başlatmasına imkan tanınıyor. ATOMPROEKT JSC tarafından geliştirilen uygulama, Rus Projesi AES-2006'nın teknolojik çözümleri baz alınarak oluşturuldu. Akkuyu Nükleer AŞ, söz konusu uygulamanın metin ve ses dosyalarının Türkçe versiyonunu kullanıma açtı.

NÜKLEER SANTRALLERLE İLGİLİ BİLGİLER

Mobil Uygulama, modern nükleer santrallerin yapısını ve elektrik üretim sürecini anlatıyor. Uygulama sayesinde kullanıcılar, nükleer güç santralinin 9 şiddetinde deprem, 400 ton ağırlığındaki uçağın çarpması, kar yükü gibi dış etkenler sırasında, nükleer santralin zarar görmesi durumunda (örneğin; reaktördeki boruların zarar görmesi vb.) güvenlik sistemlerinin ne şekilde devreye girdiğini görebiliyor, hatta nükleer tepkimeyi yönetebiliyor.

SANAL NÜKLEER OPERATÖRÜ OLABİLİRSİNİZ

Uygulama hakkında bilgi veren Akkuyu Nükleer AŞ Bilişim Teknolojileri Başuzmanı Perviz Askerzade, "Kullanıcılar bu uygulamayı cep telefonlarına veya tabletlerine indirerek, faal bir nükleer güç santralinin operatörü olabilir, kontrol odası, santral binası, reaktör bölümünü ve hatta reaktörün çalışmasını bile görebilir. Uygulama sayesinde kullanıcılar, nükleer güç santrallerinin çalışması ile ilgili akıllara gelen birçok sorunun cevabını bulabilirler" dedi.

NÜKLEER SANTRALDA SANAL TUR

Perviz Askerzade, bir nükleer güç santralinin ne şekilde çalıştığına dair bilgilerin ‘gizli’ olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Nükleer güç santralının çalışma şekli, reaktör bölümünde bulunan ekipman, nükleer santral personelinde aranan şartlar ve buna benzer akla gelebilecek her türlü soruya internet üzerinden cevap bulmak mümkün. Her nükleer güç santralinin resmi kurumsal web sitesi var. Bu siteleri ziyaret eden internet kullanıcıları, nükleer santrallerde sanal ortamda sanal tura katılabilir."

NÜKLEER KARŞITLARININ TEPKİSİNİ ÇEKECEK

Mobil uygulamanın adı, nükleer karşıtlarının tepkisini çekecek nitelikte: Nükleer Santralin Temiz Enerjisi.Bu uygulama sayesinde, internete girmeden Rus tasarımı AES 2006 hakkında bilgi edinmek mümkün. Uygulama ücretsiz olarak IOS/Apple iphone ve ipad, Android tüm akıllı telefon ve tabletlere indirilebiliyor. Nükleer Güç santraline ilişkin temel bilgilere ulaşılabilen uygulamaya uzmanlar "Cepte NGS" adını da verdi.

AES-2006, teknik özellikleri geliştirilmiş 3+ nesil bir Rus nükleer güç santrali tasarımı. Tasarım, su soğutmalı ve 1200 MW gücünde VVER-1200 reaktörlü güç santralinin inşası öngörüyor. AES-2006 tasarımı santraller Leningradskaya NGS-2 (Leningrad Bölgesi’nde), Novovoronej NGS-2 (Voronej Bölgesi), Akkuyu NGS (Türkiye Cumhuriyeti’nde), Belarusskaya NGS (Beyaz Rusya Cumhuriyeti’nde) bulunuyor. Finlandiya’da bulunan Hanhikivi NGS Sahası’nda ise hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Rus yetkililerin verdiği bilgiye göre AES-2006 tasarımı, Rus güvenlik standartlarının gerektirdiği koşulları taşıyor. Bu tasarım aynı zamanda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) tavsiyeleri, Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu’nun (INSAG)yayınları ve Avrupa Nükleer Santral İşleticileri (EUR) tarafından yeni nesil nükleer güç santral projelerine ilişkin şartları da yerine getirmiş durumda.

İlgili Haberler