1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer güçle çalışan buzkıran Arktika buz koşullarına ayarlanacak

Nükleer güçle çalışan buzkıran Arktika buz koşullarına ayarlanacak

Nükleer güçle çalışan buzkıran Arktika, elektrik hareket sistemlerinin buz koşullarında ayarlanması için Murmansk Deniz Limanı’na doğru yola çıktı.

Nükleer güçle çalışan buzkıran Arktika buz koşullarına ayarlanacak

Enerji Günlüğü - Nükleer güçle çalışan buzkıran Arktika, elektrik hareket sistemlerinin buz koşullarında ayarlanması için Murmansk Deniz Limanı’na doğru yola çıktı.

Nükleer güçle çalışan buzkıran Arktika, St Petersburg’da bulunan Baltık Tersanesi bitiş bendinden Murmansk Deniz Limanı’na doğru yola çıktı. 22 Eylül’de başlayan yolculuğun iki hafta sürmesi planlanıyor. 

Yolculuk süresince Arktika, buz içerisine girerek Franz Josef Bölgesi’nin kuzeyine (83. Paralel kuzey) doğru hareket edecek. Bu da nükleer güçle çalışan geminin elektrik hareket sistemlerini buz koşullarında ayarlamasını sağlayacak. 

Arktika, 16 Eylül’de deneme seferlerini tamamlayarak kayıtlı olduğu limana dönmüştü. Nükleer güçle çalışan geminin mekanizmalarının ve ekipmanlarının denetimi Finlandiya Körfezi ve Baltık Denizi’nde yapılmıştı. Uzmanlar bu denetim kapsamında, çalışır durumdayken geminin elektrik güç sistemlerini ve farklı derinliklerden su çekerken gerekli olan hareketlere ilişkin özelliklerini test etmişti.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BUZKIRICISI

Proje 22220 kapsamındaki öncü evrensel nükleer buzkıran “Arktika”, Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından görevlendirilen OJSC Baltik Gemi Tersanesince inşa ediliyor. Gemi omurgası 5 Kasım 2013 tarihinde yerleştirildi ve gemi 16 Haziran 2016’da suya indirildi. Bu gemi dünyanın en büyük ve güçlü nükleer buz kırıcısı olacak. Buz kırıcı, yüksek kapasiteli olanlar dahil olmak üzere gemilere bağımsız kılavuzluk ve Batı Arktik bölgelerdeki filolara da öncülük etmesi için tasarlandı. Geminin ikili çekim anlayışı, gemiye Arktik ve kutup nehirleri ağzında faaliyet göstermesi için olanak sağlıyor. Özellikle de Yenisei nehir ağzının daha sığ alanlarında ve Ob Koyu bölgesinde bu özellik oldukça yardımcı oluyor.

Etiketler : , ,