1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer enerjinin finansmanı tartışıldı

Nükleer enerjinin finansmanı tartışıldı

20 yıl içinde nükleer enerji alanındaki toplam küresel yatırım hacminin 10 trilyon doları geçebileceği kaydedildi.

Nükleer enerjinin finansmanı tartışıldı

Enerji Günlüğü - Nükleer Santraller Zirvesi - NPPES’te, ‘Nükleer Enerji Finansmanı’ konulu bir oturum gerçekleşti. Oturumda, önümüzdeki 20 yıl içinde nükleer enerji alanındaki toplam küresel yatırım hacminin 10 trilyon ABD dolarını geçebileceğine dikkat çekildi ve nükleer santral projelerinin finansmanı için öneriler tartışıldı.

IBNI - Uluslararası Nükleer Altyapı Bankası Kurucusu ve Başkanı Daniel Dean yaptığı değerlendirmede, “2050 yılına kadar en az 1TW ek nükleer kapasiteye ihtiyaç duyulacak. Önümüzdeki 20 yıl içinde nükleer enerji alanındaki toplam küresel yatırım hacmi 5 trilyon ABD Doları'nın üzerinde olacak. Hatta her şeyi doğru yaparsak bu rakam 10 trilyon ABD Doları’nın üzerine de çıkabilir”dedi. 

Dean ayrıca, 2050 yılı için belirlenen net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için IBNI’nın hem mevcut hem de ileri nükleer teknolojilerin dünya çapında dağıtımını kolaylaştıracak, geniş bir ekonomi yelpazesinde destek vereceğini de kaydetti. 

NÜKLEER FİNANS PİYASASI HAYAL GÜCÜNÜ GENİŞLETMELİ

Pillsbury Winthrop Shaw Pittman Enerji ve Doğal Kaynaklar Partneri Vincent Zabielski ise finansmanda yenilik ihtiyacını vurgulayarak şunları söyledi: “Nükleer enerji alanında diğer endüstrilerdeki başarılı uygulamalardan ilham alan yeni finansal modellerin geliştirilmesi önemli. Büyük uçak filolarını finanse etmek için birçok yenilikçi yol geliştirmiş olan havacılık finans piyasası ile karşılaştırıldığında, nükleer finans piyasası biraz hayal gücünden yoksun görünüyor. Ancak piyasada önemli değişimler de var; geleneksel, riskten kaçınan müşterilerden, giderek daha fazla temiz nükleer enerji talep eden dinamik teknoloji şirketleri var. Teknoloji devlerinin büyük yatırımları ve stratejik girişimleri nükleer enerjiye güçlü bir bağlılığı gösteriyor. Nükleer sektörde inovasyonu kolaylaştıran güçlü, uyarlanabilir düzenleyici çerçeveler ve hükümet desteğinin kritik rolü devam ediyor.”

GÜÇLÜ HÜKÜMET DESTEĞİ ÖNEMLİ

B1 Grup Danışmanlık Teknoloji ve İşlemler Direktörü Alexander Temkin ise nükleer güç santrali projelerinin uluslararası standartlara uygun olması ve güçlü hükümet desteği alması gerekliliğinin kritik önemini vurguladı.