1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP, Akkuyu`da ÇED sürecinin durdurulmasını istedi

NKP, Akkuyu`da ÇED sürecinin durdurulmasını istedi

Enerji Günlüğü - Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu NGS Elektrik A.Ş.’nin Akkuyu Nükleer Santrali için ÇED sürecinin durdurulmasını...

NKP, Akkuyu`da ÇED sürecinin durdurulmasını istedi

Enerji Günlüğü - Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu NGS Elektrik A.Ş.’nin Akkuyu Nükleer Santrali için ÇED sürecinin durdurulmasını ve projeden vazgeçilmesini istedi.

NKP, Akkuyu NGS Elektrik A.Ş.’nin Akkuyu Nükleer Santrali için hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geri döndüğünü anımsatarak, ÇED sürecinin durdurulmasını ve projeden vazgeçilmesi istedi.

NKP üyeleri, Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Akkuyu Nükleer Santral Projesi ile ilgili sürecin Rusya Devleti ile imzalanan sözleşmeden itibaren hukuksuz olduğu öne sürülen açıklamada, bu hukuksuzluğun halen devam ettiği kaydedildi.

“Projenin her aşaması hukuksuz ve antidemokratiktir” denilen açıklamada, nükleer santralin tesis yapım ve işletimini üstlenen Akkuyu NGS Elektrik A.Ş.’nin formalitelerini yerine getirmek için geçen yıl hazırladığı ÇED Dosyası’nın da bilimsellikten yoksun, ülke gerçeğinden uzak, ciddiyetsiz ve yalan yanlış bilgilerle dolu olduğu iddia edildi. Açıklamada, “Şirketin hazırladığı ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geri dönmesi, şirketin ciddiyetsiz ve güvensiz olduğunun ispatıdır. Akkuyu için şu anda yürütülen ÇED süreci, ülkemizin taraf olduğu Rio Sözleşmesi’ne ve ÇED Yönetmeliği’ne aykırı bir biçimde sürdürülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

ÇED sürecinde Akkuyu’da 29 Mart 2012 tarihinde yapılmak istenen ‘Halkın Katılımı Toplantısı’nın usulüne uygun olarak gerçekleştirilmediği dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Nükleer santralin olumsuz etki alanının tamamında halkın katılımı toplantısı yapılmaması, yapılan toplantılara halkın alınmaması, bu şekilde yoğun hak ihlallerinin yaşanması Anayasa’nın sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını düzenleyen 56. maddesine aykırı olup, ayrıca Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere de aykırıdır. Nükleer santralin eklendiği Çevre Düzeni Planı, ekolojik dengelerin gözetilmemesi nedeni ile iptal edilmiş olup, Danıştay kararı ile iptal edilen Mersin-Karaman Çevre Düzeni Planı’nın iptalinden sonra Akkuyu Nükleer Santral projesinin durdurulması gerekmektedir.”

“Bilim insanları nükleer santrallerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki zararlarını kanıtlamışken, dünyada örnekleri ortadayken, yöremizde yeni Çernobil’ler ve Fukuşima’lar istemiyoruz” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili şu anda yürütülen ÇED sürecinde nükleer santrallerin hem kendilerinin hem de yapımcı şirketin ne kadar güvensiz olduğunu herkes gördü. İşin henüz başlangıcında bile iflas eden bu proje ile ilgili yürütülen bu hukuksuz ve anti demokratik tavırlardan vazgeçilmelidir. Mersin halkı nükleer santrallere karşıdır. Bu iradenin karşısında içi boşaltılmış ÇED sürecinin durdurularak, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nden derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz.”