1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Nesli tehlikede olan küçük akbabalar için Mersin kritik önemde

Nesli tehlikede olan küçük akbabalar için Mersin kritik önemde

Nesli tehlike altında olan küçük akbabaları koruma projesi kapsamında Mersin’de 31 aktif küçük akbaba yuvası tespit edildi. 

Nesli tehlikede olan küçük akbabalar için Mersin kritik önemde

Enerji Günlüğü - Vaillant ve Doğa Derneği'nin iş birliğiyle yürütülen Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nin 2024 yılı ara raporu yayımlandı. Şubat 2024'ten Temmuz 2024'e kadar olan dönemi kapsayan rapor, önemli bulgular içeriyor. 31 aktif küçük akbaba yuvasının tespit edilmesi, farklı beslenme kaynaklarının belirlenmesi ve Çoban Ağı ile sürekli veri akışı sağlanması bu bulgular arasında öne çıkıyor.

MERSİN’DE YENİ YUVALAR KEŞFEDİLDİ

Proje kapsamında Mersin Bölgesi’nde gerçekleştirilen saha araştırmalarında, küçük akbabaların üreme ve beslenme alanları detaylı bir şekilde incelendi. Bu çalışmalar sonucunda, bölgedeki 31 aktif küçük akbaba yuvası tespit edildi. 

Ayrıca, küçük akbabaların farklı beslenme kaynaklarına bağlı olarak dağılım gösterdiği belirlendi. Örneğin, batı bölgelerinde açık çöplüklerden beslenen küçük akbabalar, doğu bölgelerinde ise tavuk çiftliklerinin atıklarıyla besleniyor. Bu türün geleceği açısından büyük önem taşıyan bu bulgular, Mersin’in küçük akbabalar için kritik bir habitat olduğunu ortaya koyuyor.

GELECEĞE YÖNELİK HEDEFLER

Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan küçük akbabaların korunması için kritik bir rol oynamaya devam eden proje ile Türkiye’de yıllık olarak 1500-3000 çift arasında ürediği tahmin edilen küçük akbabaların yaşam alanlarının korunması ve popülasyonlarının artırılması hedefleniyor. Vaillant Türkiye ve Doğa Derneği, yerel topluluklarla iş birliği içinde bu çalışmalarını sürdürerek, küçük akbabaların ve diğer yaban hayatı türlerinin korunmasına katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyor.