1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. NASDAQ, Türk Enerji Borsası’na ortak olmak istiyor

NASDAQ, Türk Enerji Borsası’na ortak olmak istiyor

Enerji Günlüğü - Dünyanın teknoloji borsası olarak kabul edilen NASDAQ ve Avrupa’nın önde gelen enerji borsası EEX, Türkiye’de kurulması planlanan...

NASDAQ, Türk Enerji Borsası’na ortak olmak istiyor

Enerji Günlüğü - Dünyanın teknoloji borsası olarak kabul edilen NASDAQ ve Avrupa’nın önde gelen enerji borsası EEX, Türkiye’de kurulması planlanan enerji borsası EPİAŞ’a ortak olmak istediklerini açıkladı. Enerji Ticaret Derneği (ETD) Başkanı Mustafa Karahan, iki borsanın da yetkilileriyle ön görüşmeler yaptıklarını söyledi. Avrupa'daki büyük borsaların Türkiye'de kurulacak enerji borsasına büyük ilgi duyduğunu söyleyen Karahan, Doğu Avrupa'da henüz enerjide büyük bir piyasa bulunmadığını da hatırlattı. Karahan, sözlerini şöyle sürürdü: “EEX bu tarafa doğru yayılırsa bütün Kafkasya hatta Ortadoğu'da da etkin hale gelerek Avrupa'nın çok büyük bir kısmını kapsamış olacak. Bu tabi çok önemli bir şey. Fiyat belirleme fonksiyonunu kendi bünyesinde bulunduracak ve bir borsa için çok önemli bir büyüme potansiyeli.”

HEM NASDAQ HEM EEX AYNI ANDA OLMAZ

Birbirleriyle rekabet halinde bulunan NASDAQ ve EEX'in aynı anda EPİAŞ'a ortak olma ihtimalin düşük olduğunu belirten Karahan, "Bildiğim kadarıyla EEX, TEİAŞ ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma know-how ve işbirliği konusunda. NASDAQ da imzalamak istedi ama sanıyorum henüz imzalayamadı" diye konuştu.

“BİZ DE PAY ALMAK İSTİYORUZ”

Şu anda Meclis'te görüşmeleri süren yeni Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı'na göre altı ay içerisinde EPİAŞ'ın kurulması gerekiyor. Dernek olarak da EPİAŞ'tan pay almak istediklerini belirten Karahan, "Biz de buradan pay almak istiyoruz. Bu dernek altında da olabilir ya da diğer derneklerle beraber de olabilir. Tekil yatırımcıların da yüzde 1-2 pay almasına sıcak bakabiliriz" dedi.

ÇEVRE ÜLKELER TÜRKİYE’NİN DE FİYATINA BAKACAK

Enerji borsası ile ilgili düzenlemenin de tam istedikleri şekilde olmadığını ifade eden Karahan, "Bizim tavsiye ettiğimiz model bütün enerji ürünlerinin tek bir çatı altında toplanmasıydı. Hem spotları hem de türev işlemleri tek bir çatı altında olan bir borsa oluşmasıydı. Şimdi ikili bir yapı gibi oldu. Türev ürünler İMKB'nin altında olacak spot piyasa için yeni bir piyasa kuruluyor. Bir önceki duruma göre çok iyi ve olumlu bir adım ama ikisi aynı çatıda olsaydı biraz daha iyi olurdu" dedi. Türkiye elektrik piyasasının etrafındaki ülkelere göre en az 10-15 kat büyüklüğünde olduğunu belirten Karahan, "Etraftaki küçük ülkelerin hepsi bir fiyat endeksine bakmaları gerektiğinde Türkiye'ye bakacaklar. Şu anda zaten fiziki olarak da çoğu bugünkü yatırımlarını Türkiye'ye satabilmek için yapıyorlar. Örneğin Gürcistan'daki tüm yatırımlar Türkiye'ye satmak için yapılıyor" dedi.