1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Multitek diyafon ile evler 900 TL'ye açıklanabilecek

Multitek diyafon ile evler 900 TL'ye açıklanabilecek

Multitek’in Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği DiafonBox adlı akıllı cihaz, kablo ve cihaz değiştirmeye gerek kalmadan tüm evleri akıllandırma imkanı sunuyor.

Multitek diyafon ile evler 900 TL'ye açıklanabilecek

Enerji Günlüğü - Yerli sermayeli haberleşme sistemleri şirketi Multitek tarafından geliştirilen yeni kuşak diyafon çözümü DiafonBox, tüm konutların akıllı ev haline gelmesine imkan tanıyor. Multitek Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Demirkol, Genel Müdür Ece Demirkol ve Yönetim Kurulu Üyesi Erman Demirkol, düzenledikleri basın toplantısında konuya ilişkin bilgiler aktarıp, gazetecilerin sorularını da cevapladılar.  

Multitek Genel Müdürü Ece Demirkol, üç yıla dayanan bir ar-ge çalışmasının ürünü olan DiafonBox’ın diyafon pazarında yeni bir dönem başlatacağını ifade etti. DiafonBox’ı “apartman içi haberleşme sistemlerinde bir devrim” olarak nitelendiren Demirkol “DiafonBox’ı, eski veya yeni kurulan analog interkom sistemlerine takılan bir teknoloji dönüştürücü cihazı olarak düşünebilirsiniz” dedi.

Demirkol’un verdiği bilgiye göre DiafonBox’ın takıldığı diyafon/interkom sistemleri cep telefonu üzerinden kontrol edilebilir hale geliyor. Kapı çaldığında konuta gönderilen çağrı, anında tüm aile bireylerinin cep telefonlarına ulaşıyor. Çağrıya karşılık veren kişi, cep telefonu üzerinden kapıdaki misafir ile görüntülü konuşup kapı kilidini açabiliyor. Böylece binada kablo ve cihaz değiştirmeye gerek kalmadan mobil bir interkom sistemi kuruluyor. Akıllı ev cihazları ile genişletilebilen sistem düşük donanım maliyetiyle evleri akıllı hale getirmeye imkan veriyor.

AKILLI POSTA KUTUSU

DiafonBox’ın patentli bir ürün olduğunu ifade eden Demirkol, bir diğer yenilikçi teknolojilerinin de Akıllı Posta Kutusu olduğunu anlattı. İngiltere’den gelen bir talep üzerine geliştirdikleri bu ürün için yine İngiltere'de bir şirket kurduklarını anlatan Demirkol, “Global pazarlarda daha etkin bir rol almayı ve global bir marka olarak tanınmayı hedefliyoruz. Uzun vadede akıllı bina teknolojileri sektöründe lider konumumuzu sürdürerek, Ar-Ge faaliyetlerine yatırım yapmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

AKILLI EV PAZARI BÜYÜYOR

Dünyada akıllı ev pazarının 81 milyar dolar, Türkiye’de ise 100 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Demirkol, bu pazarın her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğünü söyledi. Multitek'in akıllı interkom sistemlerinin, apartman ve site sakinlerinin hayatını kolaylaştırmak için tasarlandığını anlatırken, “Bugün 1 milyonun üzerinde konutta Multitek ürünlerini görebilirsiniz. Diafonbox ürünümüz ile de ilk etapta 250 bin konutun dönüşümünü sağlamayı hedefliyoruz’’ dedi.

KİLO BAŞINA DOLARLIK İHRACAT GELİRİ

Multitek Yönetim Kurulu Üyesi Erman Demirkol da Ar-Ge’ den üretime, satıştan satış sonrası desteğe 200 kişilik bir ekiple uçtan uca hizmet verdiklerini belirtti. Analog interkom, akıllı interkom, telefon santralleri ve yangın alarm sistemleri dahil yaklaşık 250 adet farklı ürünleri olduğunu anlatan Demirkol, Türkiye’de geniş bir bayi ağıyla hizmet verdiklerini söylerdi. Ürün ve çözümlerini Türkiye dışına da sattıklarını anlatan Erman Demirkol, “Türkiye’nin kilo başına ihracatı 2023 yılında 1,67 dolar. Elektrik elektronikte bu değer 6 dolar civarında. Bizim ana üretimimiz olan IP interkomda ise 200 dolar” bilgilerini paylaştı. Halen cirolarının yaklaşık yüzde 10’unu ihracattan sağladıklarını belirten Erman Demirkol, bu oranı 2025 sonu itibariyle yüzde 15’e yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

900 TL’YE EVİ AKILLANDIRMAK

Erman Demirkol’un verdiği bilgiye göre DiafonBox, ömür boyu lisans ücreti dahil apartman paketinde daire başına 900 TL’ye satılıyor. Bu fiyata kapıdan yapılan çağrıların dünyanın neresinde olursa olsun, ev sakinlerinin cep telefonlarına ulaşması da dahil. Eğer daireye aynı zamanda akıllı ev özelliği kazandırmak istenilirse tek seferlik ödenecek tutar kullanılan cihaz sayısına bağlı olmakla beraber 10-12 bin lira civarında. Buna hırsıza karşı eklenecek dedektörler dahil. Cepten kumandayla kombiyi kontrol ederek bir senede bu masrafı sadece doğal gaz tasarrufu ile telafi etmek mümkün. Erman Demirkol, DiafonBox olmadan aynı özelliklere sahip bir akıllı ev çözümünün en az 2-3 bin dolarlık bir maliyet gerektirdiğini vurguladı. 

Enerji Günlüğü